Świętowano Niepodległość. Podsumowanie dwóch konkursów

fot. ZST Kcynia
W przeddzień 105 rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości jako społeczność szkolna #Zespołu Szkół Technicznych w Kcyni zgromadziliśmy się na uroczystości upamiętniającej tę rocznicę. Przygotowali ją nauczyciele historii: Adam Hak i Marcin Lisiecki.
Po odśpiewaniu Mazurka Dąbrowskiego Marcin Lisiecki w swoim wystąpieniu przedstawił zarys polskich prób i dróg odzyskiwania przez Polaków na przestrzeni lat niewoli posiłkując się przykładami z dziejów naszej małej Ojczyzny, regionu a także swoimi rodzinnymi i osobistymi przekazami i przeżyciami zwracając uwagę na dynamikę wydarzeń na świecie.
Wspomniał również o tragicznej rocznicy wydarzeń z listopada 1939 roku, która przez historyków nazwana została Zbrodnią Pomorską.
Wszystkich, którzy walczyli o Polskę i za nią ginęli uczczono symboliczną minutą ciszy.
Kolejnym punktem uroczystości było podsumowanie dwóch konkursów zorganizowanych dla Uczniów klas pierwszych.
Pierwszy z nich, którego organizatorami byli księża katecheci: Stanisław Gajek, Maciej Biegun i nauczyciel historii Marcin Lisiecki poświęcony został beatyfikacji rodziny Ulmów z Markowej.
W wyniku rywalizacji online wyniki przedstawiają się następująco:
I miejsce Lucyna Pszeniczna - klasa I LO,
II miejsce Wiktoria Kwiatkowska - klasa I LO,
III miejsce Ex aequo Katarzyna Alwin i Nadia Nowicka - klasa I LO.
Zwycięzcom dyplomy wręczyła Dyrektor Szkoły Katarzyna Kluczyńska w obecności wychowawczyni Barbary Krzyżanowskiej.
Następnie zaprezentowano zwycięzców drugiego konkursu poświęconego życiu i działalności patrona kcyńskiego Liceum Karola Libelta. Warto przypomnieć, że do tradycji szkoły należą coroczne wyjazdy do miejsc na Pałukach związanych z życiem i działalnością Patrona Liceum, organizatorem których jest nauczyciel matematyki Marek Wojciechowski oraz wychowawca klasy I LO. W tym roku wychowawcą klasy jest nauczycielka języka angielskiego Barbara Krzyżanowska i to właśnie oni towarzyszyli Dyrekcji szkoły podczas rozdania dyplomów.
Zwycięzcami tego konkursu okazali się:
I miejsce - Lucyna Pszeniczna,
II miejsce - Bartosz Chróściński,
III miejsce - Wiktoria Kwiatkowska.
Korzystając z okazji podsumowano również Szkolny Dzień Piżamy, którego organizatorem był Samorząd Szkolny i Szkolne Koło Wolontariatu. Podsumowanie dokonały wolontariuszki: Żaneta Rybczyńska i Julia Nowak:
-bon na pizzę w pizzerii Domino wygrała Marcelina Woźniak,
-mini sesję fotograficzną u Poli Koniec - pani Joanna Krzoska,
-godzinę zajęć karate z Fabianem Sojką - Angelika Wawer,
-personalizowany rysunek Jowity Witkowskiej - Michalina Grzybowska.
Podsumowując szkolne obchody Święta Niepodległości pani Dyrektor Szkoły Katarzyna Kluczyńska zachęciła wszystkich zgromadzonych, by Święto Niepodległości celebrować w sposób radosny.
W dniu 11 listopada z okazji przypadającej tego dnia 105 rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości Uczniowie klasy II Liceum Ogólnokształcącego im. Karola Libelta, członkowie Pocztu Sztandarowego Amadeusz Hak, Michalina Turkowska oraz Zuzanna Pawlak, godnie reprezentowali Zespół Szkół Technicznych na uroczystych obchodach Rocznicy uczestnicząc w przemarszu ulicami miasta, odśpiewaniu Mazurka Dąbrowskiego na kcyńskim Rynku, wysłuchaniu okolicznościowych przemówień Sekretarza Gminy Rafała Heftowicza oraz pełniącego funkcję burmistrza Kcyni Wojciecha Niemczyka, złożeniu kwiatów w Miejscach Pamięci Narodowej oraz we Mszy Św. odprawionej w intencji Ojczyzny w kościele pw. Św Michała Archanioła.
W uroczystościach z ramienia naszej szkoły wzięli udział Dyrektor Katarzyna Kluczyńska i nauczyciel historii Marcin Lisiecki.
Materiał: Marcin Lisiecki / ZST Kcynia
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria










Czytaj również
- Mikołajkowe spotkanie. Profilaktyczne upominki i słodkości dla uczniów
- Święta zbliżają się wielkimi krokami. Mali artyści tworzyli kartki z życzeniami
- Otwarcie sali regionalnej. Uroczystość w mroteckiej podstawówce
- Mikołajkowy maraton matematyczny. Jak poradzili sobie uczniowie?
- Festiwal Nauki i Sztuki w Krzywoustym. "Podróż po świecie mądrości"
Zmiana przepisów. Nowe normy handlowe w odniesieniu do jaj

28 listopada 2023 roku straciło moc rozporządzenie #Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 roku ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. L 163 z 24.06.2008 r., str. 6 ze zm.).
(czytaj więcej)Puchar Tymbarku. Trwają zapisy uczniów do turnieju piłkarskiego

Zapraszamy uczniów szkół podstawowych do udziału# w turnieju o Puchar Tymbarku. Przedsięwzięcie skierowane jest do młodych, aktywnych miłośników piłki nożnej, którzy chcą aktywnie spędzać czas i rozwijać swoje umiejętności piłkarskie. Zapisy trwają do 31 stycznia 2024 roku. Na zwycięzców czekają wspaniałe nagrody. Wydarzenie jest objęte patronem Ministra Edukacji i Nauki.
(czytaj więcej)Nowe paliwo na stacjach benzynowych. Zmiany od 1 stycznia

Od 1 stycznia 2024 r. na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane sukcesywnie nowe paliwo# - benzyna silnikowa 95-oktanowa z zawartością do 10% biokomponentów – tzw. E10. Benzyna silnikowa E10 zastąpi na stacjach paliw benzynę E5 o liczbie oktanowej 95. Benzyna silnikowa E5, która zostanie zastąpiona benzyną E10, zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów (bioetanolu), podczas gdy benzyna E10 będzie zawierała maksymalnie do 10% objętościowo biokomponentów. Ta zmiana nie wymaga dodatkowych działań od większości właścicieli pojazdów. W dokumentach pojazdu lub na klapie wlewu paliwa w samochodzie powinno znajdować się charakterystyczne oznaczenie E10 – potwierdzające dostosowanie samochodu do nowego paliwa. Właściciele starszych pojazdów powinni sprawdzić, czy ich pojazdy są dostosowane do tankowania nowego paliwa.
(czytaj więcej)Innowacyjny projekt cyfrowy. Wzmocnienie bezpieczeństwa żywności

Jesteś przedsiębiorcą z branży spożywczej? Pracujesz przy# kontroli przedsiębiorców? A może po prostu jesteś świadomym konsumentem, któremu zależy, żeby żywność była bezpieczna? „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” to innowacyjny projekt, który wspiera wszystkich uczestników rynku spożywczego.
(czytaj więcej)