Dziś mamy 22 września 2019, niedziela, imieniny obchodzą:

19 kwietnia 2019

Pyszny mazurek kajmakowy. Coś specjalnego dla łasuchów

fot. Renata Bolka

fot. Renata Bolka

Przedstawiamy Państwu drugi przepis wielkanocny, który przesłała nam # pani Renata Bolka - przewodnicząca Gminnej Rady KGW w Mroczy. Tym razem będzie to coś słodkiego.

Mazurek kajmakowy – bardzo szybki przepis

Ciasto kruche:
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka cukru pudru

Kajmak/można kupić gotowy w puszce/ lub zrobić samemu!
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 50 g masła
- 1 łyżka wanilii lub cukier waniliowy
- 2 łyżki prażonych płatków

Wykonanie: 
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miksera i miksuję przez chwilkę do czasu, aż powsatnie masa zbijająca się w kulki. Ciasto wyjmuję na stolnicę, formuję dużą kulę i na papierze do pieczenia rozwałkowuję prostokąt. Brzegi ciasta zwijam w rulonik, tak aby powstał zgrabny rant. Ciasto wstawiam na 30 minut do schłodzenia w lodowce.

Po schłodzeniu piekę spód mazurka około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, wyjmuję i studzę, następnie przygotowuję kajmak.

Na patelnię teflonową wlewam mleko skondensowane, dodaję masło i ekstrakt waniliowy. Mieszając gotuję na małym ogniu przez 10 minut do czasu, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Przelewam ją na spód mazurka i posypuję podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

materiał: Renata Bolka

Oceń artykuł: 4 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Bobi, w dniu 23-04-2019 05:26:05 napisał:

    Tak

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Rolki termiczne
0,69PLN 0,49PLN
Kwasy...
Oprogramowanie KC Firma i KC Market
Wosk nabłyszczający Joanna 130ml
9,50PLN
Meble systemowe w kolorze Biały Uni Mat / Biały Mat
Pieczątki Colop
Perfekcyjne wygładzenie zniszczonych włosów!
0

Pralka w kuchni? Dlaczego nie!

W polskich kuchniach zmywarki to już codzienność. Niemal każdy kuchenny projekt zakłada obecność tego rodzaju urządzenia z przyczyn praktycznych i ekonomicznych.

(czytaj więcej)
0

Kocioł gazowy alternatywą dla „kopciucha”. Dlaczego warto zdecydować się na wymianę źródła ciepła?

Jesień coraz bliżej i już niebawem będziemy uruchamiać ogrzewanie w naszych domach.# To ostatni dzwonek, by wymienić zasilane węglem, przestarzałe i nieefektywne „kopciuchy” na kotły gazowe, które umożliwią zaoszczędzenie energii oraz oddychanie czystszym powietrzem.

(czytaj więcej)
0

E-rewolucja. Cyfryzacja w służbie zdrowia

E-recepty w aplikacji mObywatel, profil zaufany potwierdzany w przychodni – to tylko kilka najnowszych ułatwień dla pacjentów#, które przygotowaliśmy wspólnie z Ministerstwem Zdrowia. W poniedziałek na briefingu w Siedlcach mówił o nich minister cyfryzacji Marek Zagórski.

(czytaj więcej)
0

Cukrzyca ciążowa. Jak sobie z nią radzić ?

Cukrzyca ciążowa to choroba dotycząca około 4-7% kobiet w ciąży.# Jest to jednostka chorobowa, na którą najczęściej zapadają przyszłe mamy. Ze względu na szerszy dostęp do diagnostyki, rozpoznawana jest ona u kobiet znacznie częściej niż kiedyś. Nieleczona cukrzyca ciążowa może stwarzać zagrożenie zarówno dla mamy jak i dla rozwijającego się płodu. Jak rozpoznać cukrzycę ciążową, jak ją leczyć, opisuje położna Alina Jedlińska – ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)