Dziś mamy 9 maja 2025, piątek, imieniny obchodzą:

02 grudnia 2023

Konkurs kulinarny. Uczennice z Samostrzela wicemistrzyniami Polski

fot. powierzone

fot. powierzone

Uczennice Branżowej Szkoły I Stopnia #w MOW w Samostrzelu wicemistrzyniami Polski w II Ogólnopolskim Karpiowym Konkursie Kulinarnym przeznaczonym dla uczniów szkół gastronomicznych.

Uczennice BS I Stopnia  o profilu gastronomicznym MOW w Samostrzelu: Natalia Lewandowska i Roksana Owsiana pod opieką nauczyciela zawodu Renaty Zmarzły przystąpiły do udziału w II OKKK, który jest finansowany z Funduszu Promocji Ryb. W tym roku karp zaistniał w dwóch potrawach w odsłonie „Food-street”. Celem Konkursu była popularyzacja potraw z karpia w roli głównej wśród przyszłych kucharzy z trendami wiodącej kuchni roślinnej, nowoczesnej klasyce, powrocie do natury, „zero waste” no i kontraście smaków.

Dnia 20 listopada dziewczyny przystąpiły do pierwszego etapu konkursu. Przygotowały dwie autorskie potrawy z karpia w odsłonie „street – foodowej”. Były to: burger z karpia w bułce z dyni i wrap kukurydziany z szarpanym karpiem. Zadaniem było stworzenie receptur po cztery porcje dla każdego dania. Należało je wykonać i udokumentować fotografiami poszczególnych etapów przyrządzanych potraw.

Spośród 128  rewelacyjnych, pomysłowych i innowacyjnych prac, na podstawie których młodzież stworzyła potrawy kuszące na odległość swoim wyglądem, ale także zastosowaniem w „szybkiej kuchni”, o co organizatorzy prosili, Jury w składzie Jarosław Uściński, Norbert Sokołowski i Mariusz Powierża wyłonili 12 najciekawszych propozycji, a z  nich 6 o najwyższych notach. Wśród tych 6 drużyn znalazły się nasze uczennice, które przeszły do drugiego etapu.

Pojechały z pełnym ekwipunkiem produktów i drobnych urządzeń do Warszawy – Hala Koszyki – magicznego miejsca tętniącego ulicznym jedzeniem i miejscem wybitnych wydarzeń kulinarnych. Tam spotkało się 6 drużyn, które pod okiem 5 wybitnych ekspertów i pod okiem kierownika, prezesa Funduszu Promocji Ryb, pana Zbigniewa Szczepańskiego wykonały po dwie swoje popisowe potrawy. Na ręce młodzieży patrzyli  fotoreporterzy, telewizja TVP. Jurorzy byli wszędzie i zadawali mnóstwo pytań.

Jury dało drużynie mnóstwo informacji zwrotnych,  które  na pewno będą inspiracją do  działań i kolejnego udziału w  konkursie.

Uczennice i nauczyciel zawodu zostali nagrodzeni  dyplomem, mnóstwem książek kulinarnych dotyczących obróbki ryb, dwoma kompletami noży i innymi  drobnymi  prezentami.

Materiał: Renata Zmarzły - Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Samostrzelu.

Autorka nie wyraża zgody na komentowania artykułu.

Oceń artykuł: 39 5

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.

(czytaj więcej)
0

Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.

(czytaj więcej)
0

Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.

(czytaj więcej)