Dziś mamy 7 czerwca 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

12 czerwca 2019

Wykład o ochronie środowiska. Uczniowie gościli Annę Przybylską

fot. pow.

fot. pow.

7.06.2019 r. uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego w Szubinie wysłuchali # wykładu na temat ochrony środowiska wygłoszonego przez Annę Przybylską doktorantkę Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Wykład o tematyce ekologicznej dla uczniów LO to jedno z założeń realizowanego w liceum projektu „Młodzi dla środowiska”, dofinansowanego przez Powiat Nakielski.

Anna Przybylska ukończyła biologię na UMK i obecnie jest na 3 roku studiów doktoranckich. W pierwszej części spotkania uczniowie zostali zapoznani z bogatą ofertą studiów na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Sam wykład pt. „Ochrona zwierząt kręgowych w Polsce” oraz slajdy przybliżyły chronione, ale i zagrożone wymarciem gatunki ryb, płazów, gadów, ptaków i ssaków w Polsce oraz możliwościom ich ochrony.

Pani Ania podpowiedziała, w jaki sposób młodzież poprzez wolontariat i wspieranie akcji proekologicznych może wspierać środowisko naturalne. Na zakończenie wykładu wśród uczniów został przeprowadzony quiz i wyłonieni zwycięzcy, którzy otrzymali drobne nagrody książkowe.

Anna Przybylska jest absolwentką naszego liceum, dlatego to spotkanie było wyjątkowo radosne dla nauczycieli, a licealiści wiedzą już, że warto być ambitnym i podążać za marzeniami, aby osiągnąć sukces.

materiał: Aurelia Kasprzak

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 1 11

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)