Dziś mamy 2 maja 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

11 kwietnia 2019

Sukces Wiktorii i Szymona. Uczniowie wzięli udział w konkursie kulinarnym

fot. Agnieszka Andrzejewska

fot. Agnieszka Andrzejewska

W dniach 09-10.04.2019 r. w Expo Mazury w Ostródzie odbyła się czwarta edycja targów # Mazury HoReCa.

Mocnym punktem Mazury HoReCa są prestiżowe konkursy kulinarne. Podczas tegorocznej edycji przeprowadzono I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych „Drób na Polskim Stole”, któremu patronował Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Wzięli w nim udział uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Łokietka w Lubaszczu: Wiktoria Pietraszak i Szymon Heck. W I etapie rywalizacji mieli za zadanie przesłać recepturę wraz z wyraźnym zdjęciem potrawy, której składową jest gęsina.

Komisja wyłoniła finalistów, wśród których znaleźli się wychowankowie ZSP w Lubaszczu. 10 kwietnia br. podczas targów dwuosobowe drużyny ze szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski przygotowywały potrawę konkursową z wykorzystaniem głównego składnika, którym były pierś z gęsi oraz żołądki gęsie.

Na wykonanie zadania mieli 120 minut, Kapituła Konkursowa oceniała: smak, technikę kulinarną oraz aranżację talerza. „Młodzi kucharze” z Nakła nad Notecią zajęli 7. miejsce w zawodach.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, gdyż było to ich pierwsze kulinarne doświadczenie konkursowe. Wiktoria jest uczennicą II klasy Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz, Szymon uczniem I klasy. Przygotowywali się pod okiem Mistrza Kulinarnego – pana Szymona Brukwickiego, właściciela Restauracji Ekspresja w Nakle nad Notecią. Składamy serdeczne podziękowania dla Szefa Kuchni, który zaszczepił w młodych ludziach miłość do gotowania.

materiał: Agnieszka Andrzejewska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 18 18

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Gdzie możesz korzystać z aplikacji mObywatel? Twój cyfrowy asystent

Majówka zwykle jest długo wyczekiwaną okazją do odpoczynku#, a tegoroczna zapowiada się wyjątkowo obiecująco - ze względu na jej długość i urokliwą pogodę. Bez względu na to, czy planujesz relaksować się w pobliżu domu czy wyruszysz w podróż - sprawdź, dlaczego warto spędzić ją z mObywatelem!

(czytaj więcej)
0

Zafałszowane oregano. W przyprawie często znajdują się obce rośliny

Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym #świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!

(czytaj więcej)
0

Dziś Międzynarodowy Dzień Psa Ratowniczego. Zasługują na uznanie

Pasja i wola działania zasługuje na uznanie! Dziś Międzynarodowy Dzień# Psa Ratowniczego.

(czytaj więcej)
0

Jak założyć łąkę kwietną? Otoczenie nabierze sielskiego charakteru

Kwietne łąki coraz częściej zastępują tradycyjne #trawniki. Składają się z barwnych, kwitnących roślin jednorocznych, bylin i traw. Dzięki nim otoczenie nabiera sielskiego charakteru, staje się odprężającym miejscem rekreacji, domem dla wielu pożytecznych zwierząt i istnym rajem dla zapylaczy! Zastąpienie trawnika kwietną łąką to oszczędność czasu i energii! Nie musimy jej regularnie kosić, nawozić i podlewać, aby cieszyć się jej urokiem przez cały sezon wegetacyjny.

(czytaj więcej)