Staszic podnosi kwalifikacje. Uczniowie wzięli udział w kursie barmańskim
fot. pow.
W minionym miesiącu w Staszicu odbył się kurs barmański I-go stopnia. Zajęcia prowadzone były # przez p. Marka Ojczyka – międzynarodowego sędziego pokazów barmańskich oraz właściciela firmy szkoleniowej. Uczniowie Technikum Obsługi Turystycznej mieli okazję zgłębiać tajniki sztuki barmańskiej.
Szkolenie składało się z dwóch części: teoretycznej i przede wszystkim praktycznej. W trakcie młodzież zdobyła szeroką wiedzę oraz umiejętności związane z pracą barmana i co najważniejsze kwalifikacje barmańskie!
Program szkolenia obejmował m.in. zagadnienia takie jak:
• obowiązki barmana, kultura pracy i dbałość o własny wizerunek,
• podział sprzętu barowego i barmańskiego, rodzaje szkła, miary i receptury barowe,
• podstawy miksologii, rodzaje i charakterystyka oraz techniki sporządzania napojów,
• zajęcia praktyczne
Uczniowie korzystając z profesjonalnego baru z pełnym wyposażeniem mieli okazję w praktyce zaznajomić się z pracą na stanowisku barmana. Wykonywanie koktajli bezalkoholowych pod czujnym okiem instruktora wywołało wiele uśmiechu i zadowolenia. Po zakończonym kursie odbył się egzamin potwierdzający zdobycie nowych umiejętności.
Szkoła w trosce o sukces każdego ucznia dba o podnoszenie kwalifikacji i kompetencji zawodowych. Organizatorami tego przedsięwzięcia byli nauczyciele przedmiotów zawodowych – turystycznych.
materiał: Karol Lizak
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- Uroczytość w Technikum Mundurowym w Mroczy. Pożegnanie klas piątych
- Poczęstunek pełen witamin. Ekologiczna podróż uczniów
- Królował kolor zielony. Dzieci świętowały Dzień Ziemi
- XV Olimpiada Policyjna. Paweł Kowalski z Krzywoustego na 8. miejscu w Polsce
- Lekcje związane z akcją Żonkile. "Łączy Nas Pamięć"
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów
W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.
(czytaj więcej)