Dziś mamy 4 czerwca 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

01 kwietnia 2020

Ramię w ramię. Terytorialsi i podchorążowie oddawali krew

fot. 8 Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony Terytorialnej

fot. 8 Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony Terytorialnej

W ramach operacji „Odporna Wiosna” oprócz wielu innych akcji niesienia pomocy #potrzebującym, Terytorialsi z Bydgoszczy i podchorążowie z Akademii Wojsk Lądowych oraz Wojskowej Akademii Technicznej oddawali krew. Jest to bardzo silne wsparcie dla Regionalnych Centrów Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.

„Musimy pamiętać o tym, że oddawanie krwi jest bezpośrednim wsparciem społeczeństwa. Trzy miesiące temu nikt by nie pomyślał, że propagowanie wśród społeczeństwa idei honorowego krwiodawstwa oraz transplantacji z jednoczesnym ukierunkowaniem na budowę zaufania do WOT stanie się dla nas praktycznym egzaminem sprawdzającym” – podkreśla płk Krzysztof Stańczyk, dowódca 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

Od początku operacji „Odporna Wiosna” krew oddało już 821 żołnierzy i podchorążych. Stanowi to wzrost o 397 dawców w ciągu tylko 48 godzin. Ilość oddanej w tej akcji krwi to już 375 litrów. Tylko w czasie minionego weekendu ilość oddanej krwi wyniosła ponad 183 litrów. W kolejce do pomocy innym, w najbliższych dniach czeka około 1000 zdeklarowanych przyszłych krwiodawców. Pozwoli to „wpompować” w system ratowania życia naszych obywateli blisko 500 litrów krwi. 

Wojsko Polskie stanowi strategiczny zasób krwi dla Polski. Twoja krew może uratować życie! Potrzebna jest krew wszystkich grup, lecz szczególnie ważni są uniwersalni dawcy  z grupą „0”. Tacy dawcy poszukiwani są najbardziej.

Materiał: kpt. dr Diana WARCHOCKA oficer prasowy 8 Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony Terytorialnej im. gen. bryg. Elżbiety Zawackiej, ps. „Zo”

Oceń artykuł: 4 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (4)

    r, w dniu 01-04-2020 16:57:38 napisał:

    a w takim czasie mozna jak jest ogloszona pandemia

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 6 (6)

    serc, w dniu 01-04-2020 20:37:02 napisał:

    "jednoczesnym ukierunkowaniem na budowę zaufania do WOT" , to trzeba budować zaufanie do nich? przecież są niesamowici, niezastąpieni, zazdroszczą nam wszyscy tej formacji

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Meble kuchenne
Gabaryty (3,2m x 4,5m)
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Nowe stylizacje
Meble systemowe w kolorze Biały Uni Mat / Biały Mat
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)