Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

11 października 2019

Poznać i zrozumieć las. Odbyły się zajęcia terenowe dla dzieci

fot. Paweł Dobies/Nadleśnictwo Szubin

fot. Paweł Dobies/Nadleśnictwo Szubin

Lasy Państwowe przywiązują wielką wagę do ekologicznych postaw # gospodarki leśnej. Chronią istniejącą przyrodę, przyczyniając się do zwiększania różnorodności biologicznej.

Polscy leśnicy prowadzą zrównoważoną gospodarkę leśną, aby lasy służyły także następnym pokoleniom. Istotną rolą leśników jest prowadzenie działań edukacyjnych, pokazujących m.in. różnorodność gatunkową czy szereg funkcji, jakie spełniają lasy.

Wieloletnie doświadczenie leśników prowadzących zajęcia edukacyjne, wskazuje, że szczególnie najmłodsze pokolenia najchętniej przyswajają wiedzę ekologiczną. Aby ją poznać Nadleśnictwo Szubin odwiedziła grupa 64 uczniów wraz z opiekunami, ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Władysława Broniewskiego w Szubinie.

Trzy klasy "zerowe" w trakcie spotkania poznawały wiedzę, która pozwoli na zrozumienie praw, według których las powstaje, rozwija się czy oddziałuje na środowisko przyrodnicze.

Oprócz zwiedzania i poznawania lasu przez zabawę na ścieżce edukacyjnej "Kunia łączka", uczniowie uczyli się rozpoznawać gatunki zwierząt, które występują w szubińskiech lasach, stosować prawidłowe nazewnictwo, poznawać tropy zwierząt.

Część spotkania poświęcona była również zagrożeniom biotycznym, ze szczególnym uwzględnieniem kornika, oraz zagrożeniom antropogenicznym - pożarom lasu. Dzieci poznały metody stosowane w celu zapobiegania występowaniu ww. szkód.

W ramach działalności edukacyjnej leśnicy z Nadleśnictwa Szubin prowadzą zajęcia terenowe, m.in. na kilku ścieżkach edukacyjnych. Również aktywnie działają poza lasem, uczestnicząc w zajęciach szkolnych, na lekcjach biologii czy przyrody.

materiał: Paweł Dobies/Nadleśnictwo Szubin

Oceń artykuł: 3 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Materiały eksploatacyjne do wszystkich drukarek
Od 4,90 PLN
Pieczątki Colop
Posnet Themo EJ
sugerowana cena producenta: 2950,77PLN
Meble kuchenne
Bindowanie dokumentów
od 6,00PLN
Nowoczesny styl
Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)