Dziś mamy 1 października 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

16 stycznia 2020

Licznik cofnięty o ponad 350 tys. km. Pamiętaj, że to przestępstwo!

fot. KPP Radziejów

fot. KPP Radziejów

Od 1 stycznia br. podczas kontroli drogowej policjanci sprawdzają stan licznika pojazdu. #Na terenie powiatu radziejowskiego ujawniono już 5 aut z podejrzeniem cofniętego drogomierza. Rekordzista miał różnicę ponad 350 tys. kilometrów.

Podczas każdej kontroli drogowej policjanci sprawdzają aktualny stan licznika i porównują go z danymi wprowadzonymi do systemu CEPiK.

Znowelizowane przepisy Kodeksu karnego (art.306a) stanowią, że jakakolwiek ingerencja we wskazania drogomierza w aucie jest przestępstwem, zagrożonym karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat. Odpowiedzialność ponosi zarówno osoba, która cofa licznik, jak i właściciel pojazdu, który zleca wykonanie takiej usługi.

Od początku roku radziejowscy policjanci ujawnili pięć przypadków, w których prawdopodobnie cofnięto drogomierze. Rekordzista w dostawczym fiacie miał wskazanie, różniące się o ponad 350 tysięcy kilometrów w porównaniu z zapisem w systemach informatycznych.

Wszystkie ujawnione nieprawidłowości będą wyjaśniane przez radziejowskich policjantów.

Materiał: asp. szt. Marcin Krasucki - oficer prasowy KPP Radziejów

Oceń artykuł: 8 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • -1 (3)

    Qwert, w dniu 16-01-2020 16:49:06 napisał:

    Akurat w Ducato po przekroczeniu 400000km licznik się zeruje i liczy kilometry od 0, ot cała zagadka licznika "cofniętego" o 350 tyś.km.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (0)

    Zbychu Drwal, w dniu 17-01-2020 16:57:02 napisał:

    Po 400k się zeruje i to nie tylko w Ducato jest jeszcze kilka innych modeli fiata co tak ma...

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Meble łazienkowe
Usta - powiekszanie
Materiały eksploatacyjne do wszystkich drukarek
Od 4,90 PLN
Skup i sprzedaż części
Jadalnia / pokój dzienny
Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Nadanie modnej linii
Przewóz krajowy
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)