Dziś mamy 1 maja 2024, środa, imieniny obchodzą:

18 kwietnia 2024

Bezpieczeństwo produktów spożywczych. Kto za nie odpowiada?

fot. GIS

fot. GIS

Kiedy robimy zakupy, chcemy mieć pewność, że kupujemy# bezpieczną żywność. Co to oznacza?

Bezpieczna żywność to taka, która nie spowoduje szkody ani zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Aby zapewnić nam dostęp do takiej żywności, podmioty działające na rynku spożywczym (np. rolnik, przedsiębiorca, sklepikarz) muszą zapewnić odpowiednie warunki na wszystkich etapach jej produkcji i obrotu nią.

Żywność u producenta i w sklepie

Za bezpieczeństwo żywności odpowiada podmiot działający na rynku spożywczym, zarówno ten, który ją wyprodukował, jak i ten, który  wprowadza ją do obrotu (dotyczy to również importera, dystrybutora).

Żywność, którą kupujemy i spożywamy, nie podlega procedurze „dopuszczania” do obrotu przez organ urzędowej kontroli żywności (czyli np. Państwową Inspekcję Sanitarną). To podmioty działające na rynku spożywczym (czyli producenci, dystrybutorzy, importerzy) mają obowiązek zapewnić, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, bezpieczeństwo tej żywności dla zdrowia konsumentów. Żywność, którą produkują i wprowadzają do obrotu, musi być zgodna z wymaganiami prawa żywnościowego[1]. Określają one:

  • wymagania zdrowotne, które żywność musi spełniać
  • wymagania higieniczne, które muszą być spełniane zarówno na etapie produkcji, jak i na etapie sprzedaży (w całym łańcuchu żywnościowym) wszystkich środków spożywczych.

Podmioty mają także obowiązek m.in.: [2]:

  • zapewnienia możliwości śledzenia (traceability) produkowanej i wprowadzanej do obrotu żywności  tj. identyfikowania dostawców i odbiorców środków spożywczych,
  • bezzwłocznego powiadamiania właściwych organów w przypadku podejrzenia, że żywność nie jest bezpieczna oraz bezzwłocznego wycofania jej z obrotu,
  • prowadzenia systematycznej kontroli wewnętrznej, tj. analizy ryzyka i oceny skuteczności własnych procedur.

Zadaniem organów urzędowej kontroli żywności jest sprawdzanie (kontrolowanie), czy podmiot działający na rynku spożywczym spełnia wymagania prawa żywnościowego, a żywność produkowana bądź wprowadzana przez niego do obrotu – jest bezpieczna dla konsumenta.

Podstawa prawna

[1] Art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 1.2.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.).

[2] Art. 18 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.).

Źródło: GIS

Oceń artykuł: 9 9

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (6)

    Demaskuj łgarstwo, w dniu 18-04-2024 17:14:10 napisał:

    Odpowiadam-Nikt.Brak nadzoru,brak kontroli.Całkowicie wolna amerykanka.Larum podnosi się zawsze dopiero wtedy gdy kogoś "szlak trafi" i zejdzie z tego świata

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Zaproszenia
4,00 zł PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Konstrukcje stalowe
0

Gdzie możesz korzystać z aplikacji mObywatel? Twój cyfrowy asystent

Majówka zwykle jest długo wyczekiwaną okazją do odpoczynku#, a tegoroczna zapowiada się wyjątkowo obiecująco - ze względu na jej długość i urokliwą pogodę. Bez względu na to, czy planujesz relaksować się w pobliżu domu czy wyruszysz w podróż - sprawdź, dlaczego warto spędzić ją z mObywatelem!

(czytaj więcej)
0

Zafałszowane oregano. W przyprawie często znajdują się obce rośliny

Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym #świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!

(czytaj więcej)
0

Dziś Międzynarodowy Dzień Psa Ratowniczego. Zasługują na uznanie

Pasja i wola działania zasługuje na uznanie! Dziś Międzynarodowy Dzień# Psa Ratowniczego.

(czytaj więcej)
0

Jak założyć łąkę kwietną? Otoczenie nabierze sielskiego charakteru

Kwietne łąki coraz częściej zastępują tradycyjne #trawniki. Składają się z barwnych, kwitnących roślin jednorocznych, bylin i traw. Dzięki nim otoczenie nabiera sielskiego charakteru, staje się odprężającym miejscem rekreacji, domem dla wielu pożytecznych zwierząt i istnym rajem dla zapylaczy! Zastąpienie trawnika kwietną łąką to oszczędność czasu i energii! Nie musimy jej regularnie kosić, nawozić i podlewać, aby cieszyć się jej urokiem przez cały sezon wegetacyjny.

(czytaj więcej)