Dziś mamy 13 maja 2025, wtorek, imieniny obchodzą:

12 maja 2025

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”. Poznaj laureatów konkursu

fot. Marzena Zwiewka

fot. Marzena Zwiewka

Wyniki XXIV edycji konkursu # „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który odbył się 11 maja 2025 roku w Minikowie.

Przewodnicząca Jury Pani Izabella Byszewska

Komisja oceniająca produkty:

Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska

Komisja oceniająca potrawy:

Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Anna Sergott – Muzeum Ziemi Krajeńskiej
Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego


LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda:

Masarnia Władysławowo Sp.J Zawistowski – Smażonka – świeżonka
Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze „MARIANKI” Bogdan Liczbik – półgęsek
Agnieszka i Waldemar Szczygielscy Rolniczy Handel Detaliczny – Polska surowa wędzona

I nagroda:

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

KGW Pturek – Szczupak pieczony w occie po pałucku
OL-MAT. Sp. z o.o. – Ryba po kruszwicku

I nagroda:

Podkategoria: produkty mleczne

Gospodarstwo Rolne Janusz Adamczyk – Twaróg długo dojrzewający

I nagroda:

Podkategoria: miody

Robert Gołasz Pasieka z tradycją – Miód pszczeli rzepakowy

Wyróżnienia:

Roman Olszewski P.W. „ANDRÓB” – Kiełbasa niedzwiedzia
„U Doroty” Smaki jak dawniej – Polędwica z przyprawami
Małgorzata Harbat Rolniczy Handel Detaliczny – Biały ser

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda:

Gospodarstwo sadownicze E.M.Chabowscy – Powidła z agrestu

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda nie przyznano

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda:

Spółdzielnia Handlowo-Produkcyjna w Sadkach – Chleb żytni na zakwasie

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Nie przyznano

Wyróżnienia:

Grażyna Jędrzejewska – Susz z jabłek „szara reneta”
Gospodarstwo Rolne Filip Kalisz – Mąka z młyna żarnowego, mąka Helfi
Rustykalna Piekarnia-Cukiernia Karolina Gołasz – Ciasto na fjucie buraczanym

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda:

RHD Rościmin Marta Dominikowska – Sok z czerwonej porzeczki

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda:

Nie przyznano

Wyróżnienia:

Stowarzyszenie KGW „Jagna” – Syrop z czarnej morwy
Zajazd przy kominku Katarzyna Raniszewska – Mioduch gryczany
Danuta Janiszewska – Nalewka z derenia

Inne produkty regionalne:
I nagroda:

1.KGW Nowinka Nowy Ciechocinek – Kaszanka – kiszka

Wyróżnienia:

1.Krzysztof Leśniewski – Pałucki smalec z marchwią

2.Danuta Janiszewska – Grzybki leśne marynowane

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce

KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku

II miejsce

KGW Mrocza za Zupę pokrzywową z szarymi kluskami i Świeżonkę z Mroczy

III miejsce

KGW OsóWianki za Zupę szczawiową z jajkiem i Pieczonego królika z buraczkami i puree ziemniaczanym

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:

oraz potrawy:

1. KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku

2. Schab pieczony P.W Andrób

3. Szynka kujawska z kością – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek

4. Węgorz wędzony w zalewie octowej OLMAT Sp. Zo.o.

5.Chleb Sadkowski Spółdzielnia Handlowo-produkcyjna Sadki

6.Brzozowskie serduszka – KGW w Brzozowie

7. Musztarda kcyńska jabłkowa – Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej

Spośród produktów nominowanych zostanie dokonany wybór przez Krajową Kapitułę Konkursu. Następnie wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2025”.

Wielki Finał XXIV edycji konkursu odbędzie się 27 września 2025 r. w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

materiał: KPODR Minikowo

Oceń artykuł: 8 9

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Praca na wysokości
60PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
0

Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.

(czytaj więcej)
0

Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.

(czytaj więcej)
0

Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.

(czytaj więcej)