Dziś mamy 25 kwietnia 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

29 marca 2017

Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy

fot. przyjacielekawy.pl

fot. przyjacielekawy.pl

Smak kawowego naparu zależy nie tylko od rodzaju i jakości kawy ziarnistej (mielonej), ale także od sposobu jej przygotowania i naszych umiejętności. Najprostszym sposobem na szybkie rozkoszowanie się ulubionym napojem jest zakup odpowiedniego ekspresu do kawy. Nie oznacza to jednak, że sprawa jest zakończona.

Każdy aparat, również ten najtańszy, wymaga odpowiednich zabiegów konserwacyjnych. Nawet w pełni zautomatyzowanych ekspresach należy od czasu do czasu włączyć funkcję czyszczenia i odkamieniania, a tam gdzie jej nie ma, trzeba te czynności wykonać osobiście. Jeśli aparat sam się ni wyłącza, trzeba o tym pamiętać. Do żadnego aparatu nie można wlewać gorącej wody, a ponadto powinna ona być miękka, co zapobiega odkładaniu się kamienia w aparacie i poprawia smak kawy. W trakcie działania automatu, nie wolno otwierać ani wyjmować żadnego z jego pojemników.

Ekspres do kawy w biurze, reprezentuje je. Posiadanie w biurach ekspresu do kawy nie jest jeszcze u nas zwyczajem. Pracownicy zaparzają sobie kawę tradycyjnie, w kubku i tak samo przygotowywana jest kawa dla ewentualnych klientów, czy gości. Powoli jednak to się zmienia. Być może dzięki temu, że ekspresy do kawy są w tej chwili bardzo zaawansowane technologicznie, przez co łatwe w obsłudze i utrzymaniu czystości, a także ich cena staje się coraz bardziej przystępna.

Weźmy przykładowo ekspres do kawy DeLonghi „ESAM 4000“, który nie jest zbyt drogi (cena ok. 1500 zł), a wygoda duża. Przygotować napój można zarówno z kawy ziarnistej, jak i mielonej. Może przygotowywać dwie kawy jednocześnie, a dzięki spieniaczowi mleka, również kawy z mlekiem. Istnieje możliwość podgrzewania filiżanek, a kawa jest przygotowywana szybko (specjalne programy podtrzymywania temperatury). Jeśli biuro jest duże, albo planowana ilość przygotowywanych kaw dziennie spora, to ze względu na wygodę, lepiej wybrać ekspres o powiększonych pojemnikach na wodę, kawę ziarnistą i fusy, np. jak Saeco „Lirika“ czy „Aulika“.

Nie tylko w biurze, ale i w domu trzeba wiedzieć, ile kawy będzie przygotowywane. Jeśli liczba ta okaże się niewielka, to być może, dla jeszcze większej wygody, wystarczy zaopatrzyć się w ekspres na kapsułki (jak Dolce Gusto) lub saszetki (np. Philips Senseo).  Jest to bardzo prosty, szybki i higieniczny sposób przygotowywania kawy, bo kawę w saszetce umieszcza się w aparacie, wciska guzik, a gdy kawa zostanie przygotowana – zużytą saszetkę wyjmuje się i wyrzuca. Żadnego rozsypywania kawy dookoła, żadnych fusów i pojemników po nich do czyszczenia. Są też ekspresy saszetkowe przygotowujące kawę ze świeżym mlekiem, jak np. Philips Senseo „Latte Select“.

Obecnie bardzo popularne są ekspresy do kawy firmy Jura. Jednak na pewno nie ze względu na cenę (która jest dość wysoka), a ze względu na ich bardzo wysoką jakość i niezawodność (są produkowane w Szwajcarii). Często są one wybierane do biur, jak np. Jura „Impressa Z9 One Touch TFT“, ponieważ ten aparat ma duży zbiornik na wodę (2,8 l) i kawę ziarnistą (280g). Może on przygotowywać 2 kawy czarne jednocześnie oraz wszystkie rodzaje kawy za jednym naciśnięciem guzika (a raczej ekranu) oraz automatyczne funkcje czyszczenia i odkamieniania.

Od ekspresu do kawy nie można wymagać więcej, niż on może. Od aparatu za ok. 4.000 zł na pewno można się spodziewać więcej wygody, niż od aparatu za np. 1.300 zł. Nie będzie kawy z mlekiem za jednym przyciskiem, wielopoziomowej regulacji mocy kawy ani automatycznych funkcji czyszczenia, będzie więcej hałasu podczas mielenia kawy itp. Tak więc czasami warto jest zastanowić się, czy chcąc zaoszczędzić, nie traci się więcej...

Pomijając samą jakość kawy ziarnistej, badania wykazały, że jakość kawowego napoju w 25% zależy od ekspresu, a w połowie od sposobu jej zaparzania. Jeśli kawa jest przygotowywana przez ekspres, musi być ustawiony odpowiedni stopień mielenia, aparat musi być czysty i odkamieniony. Ponadto używana woda powinna być świeża i najlepiej, jeśli jest filtrowana (ale nie mineralna!). Jeżeli używa się wody z kranu, najlepiej nie nabierać jej od razu po odkręceniu kurka, lecz chwilkę odczekać, aby spłynęła zastana w rurach woda. Jeśli korzysta się z ekspresu półautomatycznego, najlepiej kupować kawę ziarnistą i mielić ją młynkiem tuż przed przyrządzeniem i tylko w takiej ilości, ile zużyje się w danej chwili. Kawa po zmieleniu szybko traci wiele ze swojego aromatu. Ponadto warto wiedzieć, że kawy nie powinno zalewać się wrzątkiem (woda w ogóle nie powinna się zagotować), a tylko wodą podgrzaną do temperatury ok. 95 st.C. Tak właśnie przygotowują wodę ekspresy do kawy dobrej jakości, jak np. już wspomniana Jura.

Firma „Jura Elektroaparate AG“ produkuje ekspresy do kawy tylko najwyższej jakości. Ich wygląd łączy w sobie klasykę z nowoczesnością. Jeśli chcecie nabyć tańszy ekspres do kawy, będziecie musieli wybierać spośród aparatów innych producentów, bo Jura „tanio“ nie produkuje. Jej produkcja nie jest nastawiona na masowego odbiorcę, a na koneserów, którzy umieją docenić jakość i smak odpowiednio przyrządzonej kawy.

Artykuł sponsorowany

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka

Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)
0

Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców

W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.

(czytaj więcej)