Dziś mamy 27 kwietnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:

Gotuj z nami

25 kwietnia 2024 0

Co przygotować na majówkę? Pyszne i tanie dania

Kilkudniowy majowy urlop to długo wyczekiwany czas #spotkań z przyjaciółmi i wyjazdów na łono natury, który trudno sobie wyobrazić bez pysznego jedzenia. Z drugiej strony, na majówce liczy się przede wszystkim wygoda. Przygotowanie przekąsek nie powinno być pracochłonne. Z kolei bardzo wskazana jest możliwość swobodnej degustacji w praktycznie każdych warunkach. Co przygotować do jedzenia, by tegoroczna majówka smakowała naprawdę wyjątkowo, a wspólnie spędzony czas przywoływał tylko miłe wspomnienia? Poniżej garść wskazówek.

(czytaj więcej)
24 kwietnia 2024 2

Smaczne posiłki na świeżym powietrzu. Jak urozmaicić grillowanie?

Opiekanie jedzenia nad żywym ogniem jest najstarszą formą# gotowania. Czas spędzany przy ognisku od tysięcy lat służył nie tylko przetrwaniu gatunku, ale przede wszystkim budowaniu więzi społecznych i kształtowaniu tożsamości kulturowej. Nic dziwnego, że do dziś zapach ognia kojarzy nam się z głęboko zakorzenioną przyjemnością. Kwiecień to czas, kiedy po zimie odpalamy po raz pierwszy nasze ogrodowe grille, snując plany o niezapomnianych spotkaniach w większym gronie podczas majówki. Podpowiadamy co zrobić, by zaskoczyć gości posiłkami przygotowywanymi na świeżym powietrzu.

(czytaj więcej)
09 kwietnia 2024 3

Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy

Wiosną stragany wypełniają się młodymi, chrupiącymi warzywami# oraz aromatycznymi, soczyście zielonymi ziołami. Zmęczeni zimową aurą i już nieco znudzeni monotonią zimowej kuchni, mamy ochotę rzucić się zachłannie na wszystkie dostępne nowalijki. Jednocześnie często mamy do zrzucenia kilka nadprogramowych kilogramów. Ich nadmiar może wynikać z jednej strony z niewłaściwej diety, ale także – jak dowodzą badania - braku wystarczającej ilości światła słonecznego. Na szczęście wiosną mamy go coraz więcej, a dzięki młodym warzywom mamy szansę utrzymać niskokaloryczną dietę praktycznie bez wysiłku.

(czytaj więcej)
03 kwietnia 2024 0

Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi

Kwiecień to czas szparagowej rozpusty. Smukłe, eleganckie# i zgrabne pędy już z daleka przyciągają uwagę klientów osiedlowych targowisk i warzywniaków. Możemy je gotować, smażyć lub zapiekać, podawać samodzielnie lub jako dodatek, a także serwować w postaci pysznej zupy lub esencjonalnego sosu. Szkoda tylko, że na rozkoszowanie się ich świeżym smakiem mamy zaledwie kilka tygodni w ciągu roku. Zatem - do biegu, gotowi, start!

(czytaj więcej)
02 kwietnia 2024 1

Odpoczynek na łonie natury. Co warto zabrać ze sobą na piknik?

Chwila odpoczynku na łonie natury, domowe jedzenie przygotowane #z naturalnych i sezonowych składników oraz towarzystwo ulubionych osób – czy można przyjemniej rozpocząć wiosnę? Pierwsze promienie słońca zachęcają do rodzinnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Każda, nawet najdrobniejsza i najbardziej znana przekąska smakuje wtedy zupełnie inaczej. Bliskość natury przyjemnie koi i inspiruje nas do działania, jednak by móc korzystać z pełni jej potencjału, warto wcześniej odpowiednio się przygotować.

(czytaj więcej)
31 marca 2024 0

Regionalne produkty tradycyjne. Warto wypróbować w święta

Biała kiełbasa w słoiku, baba drożdżowa, mazurek orzechowy a może# żur kujawski? Prezentujemy przepisy na święta z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych, które warto wypróbować, zwłaszcza w Święta Wielkiejnocy.

(czytaj więcej)
31 marca 2024 0

Wielkanocne specjały dawniej i dziś. Łączymy tradycję z nowoczesnością

Uwielbiamy celebrować przedświąteczne chwile. Przygotowania do Wielkanocy #rozpoczynamy, gdy tylko poczujemy na twarzy pierwsze promienie wiosennego słońca. Ozdoby wielkanocne pojawiają się na sklepowych półkach już w marcu, a my przymierzamy się do planowania wielkanocnego menu, gdy tylko cichnie gwar karnawału. Każdego roku pragniemy w ciekawy sposób połączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesnymi przepisami, które mile zaskoczą naszych gości. Szukamy oryginalnym pomysłów, a tymczasem jak zwykle znajdujemy je sięgając po doskonale znane, naturalne i tradycyjne polskie składniki.

(czytaj więcej)
12 marca 2024 0

Kulinarne inspiracje. Kanapki pełne wiosennych smaków

Kanapka to doskonały pomysł na szybki posiłek o# każdej porze dnia. Plasterki soczystych warzyw, aromatycznych wędlin i rozpływających się w ustach serów, ukryte między dwiema kromkami pieczywa, to doskonała baza, którą można uzupełniać i modyfikować na setki różnych sposobów. Wiosną, gdy wybór świeżych składników jest coraz większy, możemy w pełni oddać się naszym kulinarnym fantazjom, by każdego dnia serwować domownikom pachnące słońcem kanapki. Poznaj kilka inspiracji, dzięki którym każdy sięgnie po nie z apetytem na więcej.

(czytaj więcej)
03 marca 2024 1

Przepis na maślankowiec. Doskonałe ciasto przyrządzisz w kilka minut

Ten błyskawiczny, przepyszny placek zrobisz w kilka minut bez użycia #drożdży. Przedstawiamy przepis na tzw. "maślankowiec".

(czytaj więcej)
19 lutego 2024 1

Wiosna na talerzu. Wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością

Wraz z nadejściem wiosny, kuchnia zaczyna przeobrażać się #w prawdziwe laboratorium smaku, oferujące niezliczone możliwości kulinarnych eksperymentów. Wiosna na talerzu to nie tylko festiwal kolorów, ale także zaproszenie do odkrywania świeżości i lekkości w codziennych posiłkach. Jakie wybory kulinarne sprawią, że wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością?

(czytaj więcej)
12 lutego 2024 0

Pomysły na dania walentynkowe. Jak wyrazić miłość bez słów?

Dzień Zakochanych to czas, kiedy każdym swoim gestem chcemy #powiedzieć drugiej osobie – „Kocham Cię”. I choć każdego roku prześcigamy się w pomysłach na wyjątkowy prezent walentynkowy, powinniśmy pamiętać, że najcenniejszym podarunkiem dla naszego partnera jest wspólnie spędzony czas. Dla wielu doskonałą aktywnością, która pobudza wszystkie zmysły, jest wspólne przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków inaczej niż zwykle – w nastrojowej atmosferze, przy blasku świec. Zarezerwujcie zatem dla siebie cały dzień i spędźcie go niespiesznie w świecie pełnym smaków i aromatów.

(czytaj więcej)
07 lutego 2024 0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości #schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
06 lutego 2024 0

Wkrótce tłusty czwartek. Wypróbuj przepis na domowe pączki

Przed nami ulubione święto wszystkich łasuchów#. Tłusty czwartek ocieka lukrem i otula aromatem przysmaków z dzieciństwa. Tego dnia wszystkie kulinarne grzeszki zostają wybaczone. I tylko ceny pączków każdego roku wywołują w nas coraz większe wyrzuty sumienia. A może by tak wrócić do korzeni i zacząć samodzielnie przygotowywać ulubione łakocie, zwłaszcza od święta? Z naszymi wskazówkami, przygotowanie nawet najbardziej fantazyjnego pączka to bułka z masłem!

(czytaj więcej)
26 stycznia 2024 1

Sprawdzony imprezowy hit. Przepisy na karnawałowe przekąski

Każda pani domu ma swój sprawdzony imprezowy hit, który zawsze #zachwyca gości. Firma Dobrowolscy zorganizowała konkurs i wyłoniła najciekawsze pomysły na szybkie imprezowe przekąski. Dzielimy się z wami trzema prostymi przepisami, które gwarantują sukces. Przydadzą się nie tylko w karnawale.

(czytaj więcej)
25 stycznia 2024 0

Wprowadź zdrową dietę na stałe. Na czym polega piramida żywieniowa?

Każdego roku pojawiają się setki nowych trendów, które w iście magiczny# sposób mają zmienić wygląd naszego ciała i poprawić samopoczucie. Tymczasem w 2024 roku, zamiast ulegać krótkotrwałym trendom żywieniowym, postaraj się raz na zawsze zmienić swoje nawyki i wprowadzić zasady zdrowego odżywiania. Nie na kolejnych 12 miesięcy, ale na stałe!

(czytaj więcej)
21 stycznia 2024 0

Międzypokoleniowe kucharzenie. Wspólne gotowanie z dziadkami

Dzień Babci i Dziadka to znakomita okazja do wspólnej aktywności #dziadków z wnukami. Pomysłów na spędzenie czasu razem może być wiele – jednym z nich jest przygotowanie wspólnymi siłami wybranej, prostej potrawy. Takie międzypokoleniowe „kucharzenie” stwarza dodatkowo okazję do wysłuchania fascynujących opowieści z przeszłości.

(czytaj więcej)
19 stycznia 2024 0

Karnawałowe menu. Wyczaruj smaczne dania z jajek

Nieodłącznym elementem zabaw karnawałowych jest poczęstunek. #Komponując impre-zowe menu, pamiętajmy, że jedzenie musi być nie tylko smaczne, ale też efektowne. I choć zwykle nie mamy zbyt wiele czasu na jego przygotowanie, są sposoby, aby w prosty i szybki sposób zastawić stół, który zachwyci naszych gości.

(czytaj więcej)
18 stycznia 2024 0

Idealne danie na uroczysty obiad. Schab faszerowany zachwyci gości

Pieczony schab to idealne danie na uroczysty obiad. #Najczęściej faszerowany jest śliwką i orzechami. Istnieje jednak o wiele więcej możliwości. Tym razem możecie zaskoczyć swo-ich gości mniej oczywistymi składnikami. Proponujemy przepis na wyjątkowy schab pie-czony w boczku, faszerowany podsuszaną kiełbasą, grzybami, szpinakiem i suszonymi jabłkami.

(czytaj więcej)
31 grudnia 2023 0

Łatwe w przygotowaniu. To noworoczne ciasto podbije serca gości

Czas Nowego Roku i karnawału to okres spotkań z rodziną i przyjaciółmi. #Nie musimy być mistrzami cukiernictwa, by przygotować na ich przyjęcie pysznego miodowca, znanego także jako miodownik. Jest bogaty w smaku, aromatyczny, kruchy i kremowy jednocześnie, a w dodatku nietrudny w przygotowaniu!

(czytaj więcej)
27 grudnia 2023 0

Błyskawiczne śniadanie po świętach. Najlepszy prosty omlet

Lekki omlet z warzywami i szynką to doskonały sposób# na pyszne i błyskawiczne śniadanie. Dodatek przyprawy prowansalskiej sprawi, że puszysty omlet zyska odświeżający charakter. Smacznego!

(czytaj więcej)
27 grudnia 2023 0

Przenieś się w kulinarne zakątki świata. Zaskocz na sylwestrowej imprezie

Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem# przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie?

(czytaj więcej)
26 grudnia 2023 0

Świąteczne potrawy z odrobiną fantazji. Sprawdzone przepisy

Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, #które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku.

(czytaj więcej)
27 listopada 2023 2

Kultowe danie doczekało się swojego dnia. Święto placka ziemniaczanego

W listopadzie obchodzimy święto placka ziemniaczanego. Nic dziwnego, że to wręcz kultowe danie# doczekało się swojego dnia w kalendarzu świąt nietypowych. Smażony na oleju lub wypiekany na blasze, na jeden gryz lub wielkości całej patelni, saute lub obficie polany sosem – jak kraj długi i szeroki, każdemu z nas na hasło „placek ziemniaczany” jawi się przed oczami zupełnie inny, ukochany przysmak. Gotowi, by przyjrzeć się z bliska wszystkim odsłonom chrupiącego jubilata? Zaczynamy.

(czytaj więcej)
25 listopada 2023 0

Przepisy na rozgrzewające dania. Jesienne gotowanie

Gdy za oknem listopadowa plucha, aż chce się wziąć do ręki #miseczkę gorącej, gęstej, aromatycznej zupy i zaszyć pod kocem przy akompaniamencie deszczu, stukającego o szyby. Nie mniej przyjemne staje się kulinarne eksperymentowanie w ciepłej od parujących garnków kuchni, wypełnionej aromatami rozgrzewających przypraw. W listopadzie świeże warzywa ustępują miejsca kiszonkom, a w kuchni zaczyna dominować aromat leśnych grzybów. Na straganach królują wielokolorowe warzywa korzeniowe i różnego rodzaju kapusty. Ich delikatnie słodkawy smak stanowi doskonałą bazę potraw, przyjemnie otulających nasz żołądek. Gotowi, by poznać kilka z nich?

(czytaj więcej)
13 listopada 2023 1

Przepis na naleśniki po tajsku. Jakimi dodatkami można urozmaicić danie?

Można powiedzieć, że w Polsce naleśniki na stałe wpisały się #w narodowe menu. Ale nie tylko w naszym kraju cieszą się popularnością. Wszędzie na świecie przyrządza się różne wersje naleśników, w zależności od kultury, tradycji i dostępności składników. Dziś przybliżymy tajniki przyrządzania naleśników po tajsku. Czym się różnią a co mają wspólnego ze znanymi nam naleśnikami? Zapraszamy do kulinarnej podróży.

(czytaj więcej)
0

38. rocznica katastrofy w Czarnobylu. Konsekwencje zdrowotne i środowiskowe

W kwietniu 1986 r. całym światem wstrząsnęła wiadomość o awarii #w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej położonej na terenie ZSRS, ok. 100 km. na północ od Kijowa. W efekcie błędów operatorów przeprowadzających jeden z testów oraz wad konstrukcyjnych reaktora jądrowego 26 kwietnia 1986 r. o godzinie 1:23 doszło do dwóch wybuchów.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Pogoda wprost wymarzona. Wędrówka wzdłuż meandrującej rzeki

Dzisiejszą 16 kilometrową wędrówkę rozpoczęliśmy# i zakończyliśmy na przystani Powiat Nakielski.

(czytaj więcej)
0

Piękna trucicielka. Konwalię należy trzymać z dala od dzieci

Najpierw z kłącza wyrasta zielona łodyżka, a dopiero później #pojawiają się drobne dzwonki ukryte pomiędzy dużymi, zielonymi liśćmi. Tak rozkwita konwalia majowa, która przyciąga delikatną wonią. Jej piękne, białe kwiaty od wieków są symbolem niewinności. Dziko rosnąca roślina ma wiele właściwości leczniczych.

(czytaj więcej)