"Dobra wieprzowina nie jest zła"
Popularność mięsa wieprzowego systematycznie rośnie. A jeszcze do niedawna ten gatunek mięsa # uważany był za niezdrowy… Eksperci przekonują jednak, że jakość wieprzowiny, a w szczególności polskiej w ostatnich latach bardzo się poprawiła.
Pomimo tego świń w polskich hodowlach jest coraz mniej. Co ciekawe, już kilka lat temu Polska, która szczyciła się nadwyżką eksportową żywności, w wieprzowinie straciła samowystarczalność.
Obiegowa opinia głosi, że wieprzowina to „złe” mięso, tłuste, bez znaczniejszych wartości odżywczych. Jednakże znawcy, a takimi można nazwać zapewne pracowników Instytutu Genetyki i Hodowli PAN, są odmiennego zdania. – Mięso wieprzowe jest źródłem wielu cennych substancji o charakterze odżywczym, w tym przede wszystkim pełnowartościowych białek – czytamy w tym opracowaniu. – Jego wartość można porównywać do mleka lub jaj, aczkolwiek gama produktów, które można otrzymać z mięsa jest prawie nieskończona. Wynika to z bogactwa świata zwierzęcego i twórczej inwencji ludzi, którzy zajmując się wykorzystaniem kulinarnym lub przetwórczym mięsa, mogą dostarczać produkty od bardzo prostych, po bardzo wymyślne dzieła swojej kuchni – podkreślono. – Jednak mięso to może być zróżnicowane. Jak powiedział nam nasz znajomy technolog produkcji żywności, wynika to z różnych czynników takich jak: rasa zwierząt, sposób chowu – intensywny, tradycyjny czy ekologiczny. – Jeśli chodzi o wieprzowinę, to do celów przetwórczo-kulinarnych mamy tzw. mięso RFN, to oznacza mięso normalnej jakości, jak i mięso o obniżonej wartości. To obniżenie wartości wynika z różnych czynników. Na przykład zwierzę uległo wypadkowi i ze względów sanitarnych należy je ubić. Ono odczuwa ból tak jak człowiek, jest zestresowane w związku z tym, a to wbrew pozorom przekłada się na jakość mięsa. Do dnia dzisiejszego mam kontakt z rolnikami, którzy prowadząc ubój na własne potrzeby, zabijają zwierzęta nocą, nie stresując ich – uważa technolog żywności.
Dobra wieprzowina nie jest zła, można śmiało pokusić się o takie stwierdzenie. Hodowcy, którym zależy na jakości mięsa wypuszczają na rynek mięso wysokogatunkowe, wartościowe, a także smaczne. Ci, którzy mniej zwracają uwagę na kwestię jakości zapewne nie pomogą przywrócić wieprzowiny do łask. Eksperci jednak podkreślają, że hodowców dbających o jakość żywca jest coraz więcej, a co za tym idzie znacząco poprawiła się jakość polskiej wieprzowiny.
Poniżej, aktualne wartości dietetyczne wieprzowiny
Mniej tłuszczu
Dwukrotnie mniejsza niż dotychczas uważano zawartość tłuszczu w mięsie, które przez konsumentów oraz specjalistów od żywienia człowieka postrzegane jest jako tłuste, np. boczek czy żeberka.
Szczególnie boczek, który jeszcze 20 lat temu zawierał około 50% tłuszczu, w efekcie selekcji zwierząt i poprawy ich mięsności zmienił swoje proporcje i dziś ma średnio o 15% mniej tłuszczu.
Korzystny profil kwasów tłuszczowych
Wieprzowina w porównaniu z mięsem wołowym, charakteryzuje się korzystnym profilem kwasów tłuszczowych: niższą zawartością kwasów nasyconych - SFA (tzw. „złego” tłuszczu) i znacznie wyższą zawartością wielonienasyconych kwasów PUFA (tzw. „dobrego” tłuszczu), a więc i korzystniejszą proporcją kwasów PUFA/SFA.
Korzystna proporcja kwasów omega-6:omega-3
W porównaniu z mięsem drobiowym, wieprzowina, pomimo niższej całkowitej zawartości PUFA, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omega-6 i omega-3. Proporcja kwasów omega-6:omega-3 w wieprzowinie, niezależnie od wyrębu, wynosi poniżej 10: 1, a w mięsie drobiowym 20:1.
Mniej cholesterolu
Poziom cholesterolu jest zbliżony we wszystkich elementach tuszy wieprzowej, ale jego zawartość jest mniejsza niż dotychczas podawano w literaturze. W porównaniu z normami amerykańskimi, polski boczek zawiera mniej cholesterolu o 41%, żeberka o 57% a łopatka, szynka i schab o 31-35%. Wieprzowina w porównaniu z mięsem drobiowym zawiera mniej cholesterolu (0.54 wobec 0.58-0.74 g/kg).
Mniej kalorii
Wartość energetyczna wieprzowiny zmniejszyła się znacząco w efekcie poprawy umięśnienia świń oraz ich lepszego żywienia i utrzymania zgodnie z wymogami dobrostanu. Dla wszystkich elementów tuszy średnie wartość kaloryczności stosowane do tej pory były zawyżone w stosunku do wartości stwierdzonych w niniejszym doświadczeniu. Aktualnie 100 g schabu dostarcza 152 kcal, a schabu odtłuszczonego tylko 122 kcal! Dla porównania, 100 g tuszki kurczaka to 158 kcal.
Cenne źródło witamin
Wieprzowina jest cennym źródłem witaminy E. Jest jej dwa razy więcej niż dotychczas sądzono. Witaminy B6 jest najwięcej w karkówce. Im większa mięsność, tym więcej witaminy B1. Wartościowe źródło dobrze przyswajalnego żelaza. Wyniki badań wskazują, że żelazo z mięsa wchłania się w 20-50%, natomiast z produktów roślinnych w 1-8%. Poza wątrobą, najbardziej bogatą w żelazo, spośród wszystkich elementów tuszy wieprzowej jest karkówka (6,25 mg/100g). W powszechnie zalecanym szpinaku, żelazo występuje w ilości 1-3 mg/100g.
Mało soli
Wieprzowina ma niską zawartość sodu (0.33-0.58 g/kg) w porównaniu z wołowiną (0.74 g/kg) i drobiem ( 0.77 g/kg). Dlatego można proponować ją jako składnik diety przy nadciśnieniu tętniczym.
Wysoka jakość mięsa
Aktualnie, kulinarne mięso wieprzowe nie zawiera zbędnego tłuszczu, ma prawidłową różowo-czerwoną barwę, jest delikatne i kruche, a optymalny poziom tłuszczu śródmięśniowego (IMF) korzystnie kształtuje jego smak, zapach i soczystość.
Lepsza wartość odżywcza
Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa wieprzowego uległa znacznej poprawie przez ostatnie 20 lat. Na początku lat 90. średnia mięsność tuczników kształtowała się na poziomie tylko 43%! Obecnie zawartość mięsa w tuszy wynosi średnio 57%. Jest to efekt systematycznej pracy hodowlanej nad poprawą mięsności tuczników. Obecnie wieprzowina nie ustępuje pod względem wartości odżywczych innym rodzajom mięs.
Czytaj również
- Fundusz Ochrony Rolnictwa. Mija termin złożenia deklaracji
- Kontrola klasyfikacji tusz wieprzowych. Inspektorzy w ubojniach
- Ekoschemat "Dobrostan zwierząt". Projektowane stawki płatności
- Wpływają wnioski. Pomoc finansowa dla kół gospodyń wiejskich
- Wsparcie dla małych gospodarstw. Pula środków zwiększona
Dodaj komentarz
Podstawowe szkolenie łączników i zwiadowców. Zajęcia w Kowalewku
W ramach rocznego planu pracy zatwierdzonego przez #Komendę Jednostki w Kowalewku trwają zajęcia z zakresu budowy i obsługi motocykli typu Honda 125 SL, a także qadów Yamaha Grizzly 550.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Chorych na Hemofilię. Zaburzenia krzepnięcia krwi
Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień# Chorych na Hemofilię.
(czytaj więcej)Ochrona przed niechcianymi wiadomościami. Nowe zabezpieczenia
Przedsiębiorcy telekomunikacyjni świadczący #usługi SMS podłączyli się do systemu telegraf.cert.pl, służącego do przekazywania wzorca fałszywej wiadomości SMS. Dzięki czemu blokowane będą oszukańcze wiadomości SMS, które są zgodne z przygotowanymi przez CSIRT NASK wzorcami.
(czytaj więcej)Wskoczył do rzeki, by ratować nastolatkę. Ryzykował własnym życiem (film)
Starszy aspirant Łukasz Grabowski z Komendy #Miejskiej Policji w Toruniu, ryzykując własne życie, uratował młodą kobietę. Nie zważając na silne prądy i niską temperaturę wody, funkcjonariusz ruszył na pomoc 16-latce, która tonęła w nurcie Wisły.
(czytaj więcej)
Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad
Mięso to morderstwo, w dniu 27-08-2016 11:33:10 napisał:
odpowiedz
Mieszkaniec, w dniu 27-08-2016 15:28:28 napisał:
odpowiedz
Janek, w dniu 27-08-2016 15:42:13 napisał:
odpowiedz
SMRODZIARZE WON!, w dniu 28-08-2016 07:48:48 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!