Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

31 marca 2020

Zwycięstwo szubińskich szachistów. Wezmą udział w ekstralidze

fot. Piotr Szybowicz

fot. Piotr Szybowicz

Na portalu internetowym lichess rozpoczęły się rozgrywki Szachowej Ligi Kujawsko-Pomorskiej w# ramach II Drużynowych Mistrzostw I LO Szubin. Na listach startowych znalazło się 14 czteroosobowych drużyn z całej Polski (56 szachistów), w tym przedstawiciele I LO Szubin.

W drużynie Prezes Team wystąpił prezes KPZSzach Jarosław Wiśniewski. Pomysłodawcą i głównym organizatorem przedsięwzięcia był Mikołaj Włoch (BKS Chemik Bydgoszcz), któremu asystował Piotr Szybowicz (I LO Szubin, UKS Szachowa Dwójka Szubin, SzDK Szubin). Grano tempem 3'+2" w godzinach 20.00-22.00. Na początku drużyny zostały podzielone na dwie ligi A i B, w których przeprowadzono eliminacje, a do ekstraligi awansowały po 4 najlepsze zespoły z każdej grupy. Rozgrywki ekstraligi i I ligi odbędą się 2 kwietnia 2020 roku w godzinach 18.00-20.00.

Reprezentacja I LO rozstawiona została w grupie B, gdzie zajęła I miejsce z dorobkiem 116 punktów i tym samym awansowała do ekstraligi. Uzyskany wynik cieszy, gdyż rywalizowano ze znanymi klubami z całej Polski. Drużynę I LO Szubin reprezentowali: Dariusz Wargulec - 34 punkty, Piotr Szybowicz - 29 punkty, Alan Jagodziński - 28 punkty, Olaf Jagodziński - 25 punktów.

Klasyfikacja ligi A - I miejsce BKS Chemik Bydgoszcz (Karol Kacprzak, Kacper Kacprzak, Mateusz Budnik, Mikołaj Włoch) - 148 punktów, II miejsce UKS Smecz Konin (Jan Klimkowski, Ignacy Leśkiewicz, Wiktor Kwiatkowski, Kinga Pastuszko) - 146 punktów, III miejsce Prezes Team (Hubert Gabryszewski, Krystian Janik, Jarosław Wiśniewski, Damian Kamiński) - 97 punktów, IV miejsce OTSz Ostrów Wielkopolski - 94 punkty, V miejsce M-GOK Gambit Ślesin - 71 punktów, VI miejsce EKO RODAN Gambit Toruń - 71 punktów, VII miejsce Royal Chess Bydgoszcz - 17 punktów.

Klasyfikacja ligi B - I miejsce I LO Szubin (Dariusz Wargulec, Piotr Szybowicz, Alan Jagodziński, Olaf Jagodziński) - 116 punktów, II miejsce Emdekowcy Bydgoszcz (Igor Jankowski, Tomasz Straszewski, Kacper Grzechowiak, Kacper Karabasz) - 110 punktów, III miejsce Chess Team Jasiu (Ewa Karkowska, Aleksandra Dąbrowska, Jan Rosiński, Dariusz Woźniak) - 103 punkty, IV miejsce Royal Chess Bydgoszcz - 103 punkty, V miejsce UKS Gambit Toruń - 77 punktów, VI miejsce LKS Chrobry Gniezno - 72 punkty, VII miejsce UKS OPP Dom Harcerza Toruń - 62 punkty.

Wyniki indywidualne ligi A - I miejsce Karol Kacprzak (BKS Chemik Bydgoszcz) - 63 punkty, II miejsce Jan Klimkowski (UKS Smecz Konin) - 53 punkty, III miejsce Wiktor Kwiatkowski (UKS Smecz Konin) - 33 punkty, IV miejsce Ignacy Leśkiewicz (UKS Smecz Konin) - 32 punkty, V miejsce Kacper Goliński (OTSz Ostrów Wielkopolski) - 32 punkty. Wyniki indywidualne ligi B - I miejsce Przemysław Szmidt (Royal Chess Bydgoszcz) - 46 punktów, II miejsce Szymon Wiśniewski (Royal Chess Bydgoszcz) - 40 punktów, III miejsce Igor Jankowski (Emdekowcy Bydgoszcz) - 38 punktów, IV miejsce Dariusz Wargulec (I LO Szubin) - 34 punkty, V miejsce Tomasz Straszewski (Emdekowcy Bydgoszcz) - 32 punkty.

Materiał: Piotr Szybowicz

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)