Zaskakujące smaki. Młodzież zapoznała się z kuchnią gruzińską
fot. powierzone
W ramach zajęć pozalekcyjnych przeprowadzonych# dzięki finansowemu wsparciu Starostwa Powiatowego w Nakle nad Notecią, młodzież ZSS w Karnowie odwiedziła gruzińską restaurację CHINKALNIA znajdującą się w Bydgoszczy.
Uczniowie mieli możliwość zapoznać się z charakterystycznymi dla tej kuchni potrawami, zaskakującymi smakami i orientalnymi przyprawami, których zapach roznosił się wokół biesiadników.
Na stołach zagościły takie potraw jak:
· Penowani z czekoladą i bananem (ciasto francuskie nadziewane bananem i kremem czekoladowym)
· Baklawa (miodowo – orzechowy deser z cista francuskiego)
· Chaczapuri (placek z ciasta drożdżowego z serami, pieczarkami)
· Chinkali (gruzińskie pierożki z mięsem)
· Odżachuri (smażone mięso wołowe z ziemniakami, papryką, cebulą i czosnkiem)
· Lemoniada gruzińska
Ciekawym akcentem spotkania były informacje szefa kuchni na temat serwowanych dań, wystroju i zwyczajów restauracji gruzińskiej.
Poznanie przez uczniów różnorodnych dań pozwala poszerzać wiedzę kulinarną, kształtować poczucie kulinarnego zmysłu i na chwilę przenieść się do miejsc marzeń.
Materiał: Marlena Kowalska, Agnieszka Bembnista
Autorki nie wyrażają zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
Dziś piątek trzynastego. Skąd wziął się przesąd o pechowym dniu?
Dzisiaj przypada piątek trzynastego. Osoby przesądne #w wielu krajach uznają ten dzień za pechowy.
(czytaj więcej)43. rocznica wprowadzenia stanu wojennego. Wojskowy zamach stanu
Dzisiaj, 13 grudnia przypada rocznica# wprowadzenia stanu wojennego w Polsce.
(czytaj więcej)Bożonarodzeniowe jarmarki w regionie. Kiermasze, karuzele i inne atrakcje
W centrach dwóch największych miast regionu# – Bydgoszczy i Torunia, już jakiś czas temu rozgościły się bożonarodzeniowe jarmarki.
(czytaj więcej)Manewry ratowniczo-antyterrorystyczne. Intensywne i wymagające ćwiczenia
Od 8 do 10 listopada trwały intensywne i wymagające ćwiczenia #ratowniczo-antyterrorystyczne w Centrum Szkoleniowym Offshore MUSTC i na wodach Zalewu Szczecińskiego
(czytaj więcej)