Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

03 listopada 2019

Zaliczki dopłat za 2019 rok. Na kontach rolników ponad miliard złotych

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła 16 października # po raz czwarty w historii obowiązującego w Polsce systemu dopłat, wypłatę zaliczek na poczet płatności bezpośrednich i po raz pierwszy zaliczek na poczet płatności obszarowych PROW.

Po trzech dniach do blisko 217 tysięcy rolników trafiło 975 mln zł w ramach zaliczek na poczet dopłat bezpośrednich, a ponad 108 tysięcy rolników otrzymało 310 mln zł w ramach zaliczek na poczet płatności obszarowych PROW. ARiMR planuje, że do końca października przekaże rolnikom ok. 3,66 mld zł w ramach zaliczek z tytułu tegorocznych dopłat bezpośrednich.

Zaliczki w 2019 roku przekazywane są polskim rolnikom na najwyższym dopuszczonym w Unii Europejskiej poziomie. W przypadku dopłat bezpośrednich wynoszą one 70% stawki, 85% - w przypadku płatności PROW.

Warunkiem wypłaty zaliczek płatności obszarowych (płatności ONW, płatność rolno-środowiskowo-klimatyczna, płatność ekologiczna oraz premia pielęgnacyjna i premia zalesieniowa) jest zakończenie kontroli administracyjnej, a przy zaliczkach płatności bezpośrednich wymagane jest jeszcze zakończenie kontroli na miejscu.

Przekazywanie zaliczek zakończyło się 30 listopada 2019, a od dnia 2 grudnia rozpoczęła się realizacja płatności końcowych.
Pula środków przeznaczonych w 2019 roku na dopłaty bezpośrednie wynosi około 15,2 mld zł, o płatności te ubiega się blisko 1,317 mln rolników. Z kolei maksymalna kwota na realizację płatności obszarowych PROW to prawie 2,86 mld zł, o te płatności wnioskuje około 975 tysięcy rolników.

ARiMR

 

Oceń artykuł: 5 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Posnet Themo EJ
sugerowana cena producenta: 2950,77PLN
Elzab Zeta
sugerowana cena producenta: 2816,70PLN
Gabaryty (3,2m x 4,5m)
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Zabieg parafinowy
Narożnik z funkcją spania, 6 kolorów do wyboru
Krzesło młodzieżowe
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)