Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

07 października 2019

XXVII Sztafeta bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Wystartowali zawodnicy z Szubina

fot. Piotr Krzywdziński

fot. Piotr Krzywdziński

6 października 2019 roku odbyła się XXVII Sztafeta Szlakiem Męczeńskiej # Drogi Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki, na trasie z pod kościoła Św. Braci Męczenników na Bydgoskich Wyżynach do kościoła w Górsku.

W Sztafecie udział wzięło 22 sztafety dziesięcio  osobowych z różnych stron Polski, w tym sześć sztafet z naszego regionu: Ognisko TKKF Instalator Pelikan w Szubinie, Uczniowski Klub Biegacza im. Stefana Bąka z Szubina, Parafia Św. Andrzeja Boboli z Szubina, Parafia Św. Wita ze Słupów, Żniński Klub Biegacza 1992 ze Żnina oraz Szkoła Podstawowa nr 2 ze Żnina.

O godz. 9:00 w kościele Św. Braci Męczenników w Bydgoszczy została odprawiona Msza Święta w której uczestniczyli wszyscy biegacze sztafet. Następnie po Mszy Świętej złożono wiązanki kwiatów i zapalono znicze przy pomniku Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki.

Po oficjalnym otwarciu wyruszyła pierwsza zmiana sztafet Drogą Męczeńską Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki do Górska. Przy Krzyżu w Górsku odmówiono modlitwę dziesiątkę różańca świętego prowadzoną przez Ks. Macieja Tyckuna pochodzącego ze Słupów i złożono wiązanki kwiatów.

Następnie wszyscy uczestnicy Sztafety ruszyli na wspólny ostatni odcinek z pod krzyża do Kościoła w Górsku. Wszyscy na mecie otrzymali ciepły posiłek, zespołom wręczono pamiątkowe puchary, a wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe medale i koszulki. Sztafety Szubińskie i Sztafeta z Parafii Św. Wita ze Słupów składały wiązanki kwiatów w Bydgoszczy i w Górsku ufundowane przez państwo Springer.

Organizatorami Sztafety byli: NSZZ Solidarność Region Bydgoski, Fundacja Światło Życia z Bydgoszczy, Urząd Marszałkowski w Toruniu oraz SOLBET z Solca Kujawskiego.

materiał: Piotr Krzywdziński

Oceń artykuł: 11 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Meble kuchenne
Test amortyzatorów
Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP25
1299PLN PROMOCJAPLN
Usta - powiekszanie
Nowoczesny styl
Meble kuchenne
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)