Dziś mamy 7 czerwca 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

20 września 2019

Wilczym tropem! Nie taki wilk straszny, jak go malują

fot. pow.

fot. pow.

Nowy rok szkolny, czas dalszej realizacji zadań w ramach projektu na zajęcia pozalekcyjne# finansowanego przez Starostwo w Nakle nad Notecią. Uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych w Karnowie wraz z opiekunami odwiedzili ZOO w Myślęcinku.

Dzięki uprzejmości starszego asystenta ds. dydaktyczno - hodowlanych Pani Magdalenie Węglarz spotkaliśmy się z opiekunem wilków, Panem Andrzejem Damskim, który opowiedział nam wiele ciekawostek na temat żyjącej tam trójki rodzeństwa wilków. Po ciekawym spotkaniu z opiekunem byliśmy świadkami jak Pan Andrzej w naszej obecności karmił wilki. Było to bardzo ciekawe doświadczenie dla młodych ludzi, ponieważ mimo, że tropimy wilki w lesie, szukając odchodów do badań genetycznych nie udało się nam zobaczyć wilka na wolności. Na koniec wizyty w ZOO Pani Magda przygotowała dla nas niespodziankę. Przyniosła węża Pytusia, którego wszyscy mogli dotknąć, a niektórzy nawet odważyli sie go wziąć na ręce. Wyjazd do ZOO w Myślęcinku przyniósł sporo wrażeń naszej młodzieży. Jeszcze przez kilka dni opowiadali o wilkach i wężu, a emocje ciągle pozostawały żywe.

materiał: Szymon Cybulski

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)