Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

19 kwietnia 2019

Wielkanocny poczęstunek. Dzieci pomagały przy jego organizacji

fot. pow

fot. pow

Tradycyjnie w naszym, ślesińskim przedszkolu odbył się uroczysty „Poczęstunek Wielkanocny”.

Dzieci bardzo aktywnie włączyły się w przygotowania. Wcześniej wspólnie z nauczycielkami dekorowały sale, malowały pisanki, siały owies, rzeżuchę, wykonywały stroiki na warsztatach. Wszystkie te wspólnie wytworzone akcenty wielkanocne znalazły się na stole. Tego dnia dzieci w odświętnych strojach zasiadły do stołu, który uginał się od świątecznych przysmaków, aby w gronie najbliższych kolegów podzielić się jajkiem i złożyć sobie życzenia. Na stole znalazły się tradycyjne potrawy wielkanocne: żurek, jajka, szynka, biała kiełbasa, chleb i różnego rodzaju  baby.

O znaczeniu tych pokarmów, jako symbolach świątecznych- dzieci dowiedziały się wcześniej na zajęciach. Po posiłku dzieci z niecierpliwością czekały na Wielkanocnego  Zajączka. Okazało się, że prezenty  pozostawił w przedszkolnej jadalni. Każdemu przedszkolakowi udało się znaleźć prezenty w pudełkach oraz koszyki pełne słodkości. Ten dzień miał wyjątkowy charakter i na długo pozostanie w pamięci dzieci. 

materiał: R. Szymańska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 10 5

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)