Dziś mamy 7 czerwca 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

17 września 2019

W Mycielewie pamiętano o poległych. Odbyła się uroczysta akademia

fot. A. Koralewska-Hak

fot. A. Koralewska-Hak

12 września uczniowie klasy szóstej i ósmej Szkoły Podstawowej w # Mycielewie pod kierunkiem pani Joanny Biernackiej-Kozerewicz zaprezentowali montaż słowno-muzyczny upamiętniający przypadającą w bieżącym roku 80 rocznicę wybuchu II wojny światowej.

W programie znalazły się utwory ukazujące nie tylko dramat pierwszych dni wojny, ale także poświęcone Polakom poległym w czasie całego okresu okupacji, zarówno niemieckiej, jak i sowieckiej.

Młodzież zaprezentowała utwory poetyckie i piosenki  mówiące m.in. o bohaterach spod Westerplatte, obrońcach Warszawy, pomordowanych w Katyniu, a także o powstańcach warszawskich i walczących pod Monte Cassino.

Dla całej społeczności szkolnej akademia była okazją do zadumy i refleksji na temat losów Polaków w czasie najokrutniejszej z wojen. Po prezentacji uczniów głos zabrała pani dyrektor Katarzyna Walasiewicz, która podziękowała występującym i zachęciła wszystkich do pielęgnowania pamięci o bohaterach.

materiał: J. Kozerewicz

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 1 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)