Dziś mamy 4 kwietnia 2020, sobota, imieniny obchodzą:

21 lutego 2020

Uczniowie z zagranicy poznali polskie zabytki. Trzydniowa wycieczka

fot. Magdalena Piekarska

fot. Magdalena Piekarska

Szubińskie liceum po raz kolejny gościło w swoich murach zagranicznych gości. W ramach projektu "Duma narodowa w europejskim kontekście" ("National Prides in a European Context"), realizowanego w ramach programu Erasmus+, w dniach 11-13 lutego odbyła się wymiana młodzieży partnerskich szkół.

Szubin odwiedzili uczniowie z Włoch, Węgier, Łotwy, Hiszpanii i Islandii wraz z nauczycielami. Celem spotkania było zapoznanie się z polskimi zabytkami dziedzictwa narodowego światowej listy UNESCO. W programie trzydniowej wizyty znalazły się więc takie miejsca jak: zamek w Malborku oraz starówki w Toruniu i Gdańsku, które na światową listę UNESCO zostały wpisane jako jedne z pierwszych. Warto nadmienić, że obecnie na liście znajduje się 16 miejsc z Polski (15 dziedzictwa kulturowego oraz 1 dziedzictwa przyrodniczego). Na liście oczekujących na nominację znajduje się zaś 6 obiektów.

Pierwszego dnia pobytu grupa młodzieży zwiedziła szkołę, zapoznała się z polskimi rówieśnikami i obejrzała krótki występ artystyczny przygotowany przez teatr Meandry, który specjalnie dla gości przedstawił skecz w języku angielskim. Po występie udaliśmy się na lekcję historii regionu w Exploseum i Mennicy w Bydgoszczy. Drugiego dnia odbyła się wycieczka do Gdańska, gdzie grupa zwiedziła Europejskie Centrum Solidarności i Starówkę. Największą atrakcją dnia okazał się średniowieczny zamek krzyżacki w Malborku, który zachwycił swoim rozmiarem. W trzecim dniu wizyty goście uwiecznili na zdjęciach pobyt w gotyckim Toruniu. Od dziś Polska kojarzyć się będzie z piernikami toruńskimi, bowiem szczególnie podobały im się warsztaty pieczenia pierników w Żywym Muzeum Piernika.

Podczas kolacji pożegnalnej uczniowie przedstawili w programie Adobe Spark prezentacje na temat miejsc, które zwiedzili w Polsce. Następnie odbyła się ceremonia rozdania certyfikatów i wspólna zabawa.

Projekt wkrótce dobiega końca. Ostatnia wymiana odbędzie się w kwietniu na Węgrzech. Projekt pozostawi po sobie wiele wrażeń i... nowych przyjaźni.

Materiał: Magdalena Piekarska

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 5 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

"Odkażanie" koronawirusa po polsku. W izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

Butelka wódki, kilka piw i ze dwa wina – to dla żony. Będzie na zapas” – mówi, stojąc w kolejce #w monopolowym. Ale robi to także następnego dnia… Pandemia koronawirusa i związana z nią kwarantanna staje się dla wielu Polaków pułapką. W wyniku izolacji częściej sięgają po alkohol i piją znacznie większe jego ilości. Podczas gdy np. władze departamentu Aisne w północno-wschodniej Francji wydają zakaz sprzedaży alkoholu w związku z epidemią Covid-19, w Polsce sklepy monopolowe pospiesznie i na bieżąco uzupełniają braki w asortymencie.

(czytaj więcej)
0

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Lepsza odporność dzięki zdrowym produktom

Sezon na infekcje to czas, kiedy bardziej niż zazwyczaj powinniśmy zadbać o siebie i najbliższych#. Widoczne za oknem słońce oraz malownicza wiosenna aura często usypia naszą czujność w obliczu czyhających chorób. W tym szczególnym czasie warto więc naturalnie wzmocnić odporność i skutecznie zmniejszyć ryzyko infekcji m.in. poprzez odpowiednią dietę.

(czytaj więcej)