Dziś mamy 7 czerwca 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

17 maja 2020

Turniej w afrykańskim Sudanie. Goście z Polski stali się ciekawostką imprezy

Prezes KPZSzach Jarosław Wiśniewski (NOK Nakło) i Piotr Szybowicz (I LO Szubin) wystąpili #w turnieju szachowym Koltanowski Tournament Lichess w afrykańskim Sudanie.

Zawody zorganizował klub Sudan - Ahmed Suliman, Babiker Suliman i Omar Alzain. Grano od godziny 00.00, tempem 1+10, na dystansie 9 rund przy wykorzystaniu systemu szwajcarskiego. Każde z tych afrykańskich przedsięwzięć ma w tytule nazwiska arcymistrzów królewskiej gry. George Koltanowski (1903-2000) był urodzonym w Belgii, amerykańskim szachistą oraz pisarzem. Arcymistrz ustanowił w 1960 roku rekord w grze na ślepo. Z zasłoniętymi oczami, grał z pamięci z 56 graczami jednocześnie, mając na ruch 10 sekund. Koltanowski wygrał 50 partii i 6 zremisował. Osiągnięcie zostało zapisane w Księdze Rekordów Guinnessa. Z analizy listy rankingowej Światowej Federacji Szachowej  wynika, iż pierwsza setka szachistów Sudanu znajduje się w przedziale rankingowym 1680-2219. W kraju jest aktywnych 5 mistrzów FIDE i 3 międzynarodowych kandydatów na mistrza. Oczywiście w porównaniu z krajami europejskimi wygląda to dość skromnie.

Goście z Polski stali się ciekawostką imprezy. I miejsce wywalczył Piotr Szybowicz (I LO Szubin) - 7,5/9, II miejsce zdobył Eltahir Elawad z Chartumu w Sudanie - 6,5/9, a na III miejscu uplasował się Jarosław Wiśniewski (NOK Nakło) - 5,5/9. W zawodach oprócz dwóch przedstawicieli powiatu nakielskiego startowali szachiści Sudanu i Sudanu Południowego oraz jeden zawodnik Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Materiał: PS

Oceń artykuł: 8 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Emeryt, w dniu 17-05-2020 14:39:03 napisał:

    Gratulacje dla naszych szachistów. Pozdrawiam

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotokubek klasyczny
19,90PLN
Sprawdzanie geometrii kół
Nadanie modnej linii
Mysz optyczna USB MT1091
19,90PLN
Posnet Bingo HS EJ
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
Gabinet / jadalnia / pokój dzienny
Drukarki kodów kreskowych
899PLN 499PLN
Gabaryty (3,2m x 4,5m)
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)