Dziś mamy 7 czerwca 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

19 grudnia 2018

Tradycyjna kuchnia świąteczna. Przepisy od KGW

fot. archiwum

fot. archiwum

Przygotowując dania na świąteczny stół często sięgamy po przepisy naszych mam czy babć. # Zachęcamy też do skorzystania z receptur na potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych: pierogi, zupę z suszonych śliwek czy potrawy z kapusty.

Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej. Ostatnim wpisanym na nią specjałem są kujawskie pierniki z ziemniakami. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 83 wyroby i potrawy z naszego regionu. Cały czas można też zgłaszać kolejne propozycje.

- Produkty z naszego regionu wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych to cenne źródło informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. W nadchodzące święta warto przygotować niektóre z tych potraw we własnej kuchni - również dla ich niepowtarzalnego smaku, który dla wielu z nas jest powrotem do lat dzieciństwa - zachęca marszałek Piotr Całbecki.

Na świąteczny stół proponujemy:
- kujawskie pierogi z kapustą i grzybami – zgłoszone przez Danutę Jaskólską z gminy Bądkowo (powiat aleksandrowski).
-grzybowniczki – zgłoszone przez gospodynię z Łosin, gmina Tuchola (powiat tucholski).
- groch z kapustą – zgłoszony przez Dorotę Rosińską, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre Byczyna-Kolonia (powiat radziejowski).
- kluski z makiem – zgłoszone przez Elżbietę Pińską, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
- wigilijną zupę z suszonych śliwek – zgłoszoną przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
- kujawskie pierniki z ziemniakami – zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
- a także potrawy ze smacznego i zdrowego mięsa karpia nakielskiego ze stawów rybackich w okolicach Ślesina (powiat nakielski) – zgłoszony przez Gospodarstwo Rybackie „Ślesin”.

Dotychczas Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowano 83 przysmaki z naszego województwa, wśród nich: 25 gotowych dań i potraw, 16 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 mięs i produktów mięsnych, 7 warzyw i owoców oraz 6 produktów mlecznych. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
• których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
• będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
• stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).

materiał: Beata Krzemińska - Urząd Marszałkowski w Toruniu

 

 

 

 

Oceń artykuł: 2 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • -6 (10)

    Ja, w dniu 19-12-2018 11:09:03 napisał:

    A co tylko te baby potrafią gotować? Jak by spróbowały moich dań na wigilię to by dopiero się zdziwiły

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bindowanie dokumentów
od 6,00PLN
Rolki termiczne
0,69PLN 0,49PLN
Perfekcyjne wygładzenie zniszczonych włosów!
Stół z blatem szklanym + krzesła
Sprawdzanie skuteczności hamowania
Sypialnia - jasny dekor i ryflowane uchwyty
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)