Dziś mamy 20 września 2019, piątek, imieniny obchodzą:

26 lipca 2015

Ten owoc to rarytas

fot. cipher

fot. cipher

Maliny to prawdziwy przysmak.

Są niezwykle delikatne, dlatego sprzedaje się je w specjalnych pudełeczkach, czy pojemnikach.

Maliny poza walorami smakowymi, są również źródłem wielu składników mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Przede wszystkim, już sama czerwona barwa tych owoców wskazuje na obecność w nich antocyjanów, które pomagają wzmacniać układ krwionośny.

Maliny zawierają sporą ilość witaminy C, są także źródłem witamin z grupy B.

Dla tych, co strzegą swej wagi pozytywną informacją będzie fakt, że w 100 g tych owoców znajduje się mniej niż 50 kcal, a dodatkowo duża ilość błonnika skutecznie pomoże uregulować procesy trawienne.

Owoce i liście malin to znany "lek" przy przeziębieniach. Dlatego kiedy już dopadnie nas choroba warto wypić napar z suszonych owoców malin.
Kuchnia to miejsce, w którym maliny znajdują zastosowanie w wielu potrawach, jednak najbardziej cenione są we wszelkiego rodzaju deserach. Najlepiej sprawdzają się jako musy, sorbety, galaretki. Często w połączeniu z kremowym, śmietanowym sosem stają się puszystym deserem, który zadowoli każdego łasucha. Miłośnicy mocniejszych trunków zapewne nie raz wykorzystali maliny do produkcji nalewek, które często wychodzą słodkie, tęgie, zawsze smaczne.

Póki trwa sezon na te delikatne owoce zajadajmy się nimi, warto także ich część zamknąć w słoiku w postaci soku, który jesienią pomoże przy przeziębieniu i dodatkowo przypomni nam minione lato.

Oceń artykuł: 91 66

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Przewóz krajowy
Fale radiowe - przeciwzmarszczkowe
Kasa fiskalna Sharp
1844PLN PROMOCJAPLN
Kasa fiskalna Euro z kopią elektroniczną
1229PLN PROMOCJAPLN
Drobne naprawy
Kalkulatory
od 6,90PLN
Drukarka fiskalna Epson
2950PLN PROMOCJA 2 LATA GWARANCJIPLN
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
0

Pralka w kuchni? Dlaczego nie!

W polskich kuchniach zmywarki to już codzienność. Niemal każdy kuchenny projekt zakłada obecność tego rodzaju urządzenia z przyczyn praktycznych i ekonomicznych.

(czytaj więcej)
0

Kocioł gazowy alternatywą dla „kopciucha”. Dlaczego warto zdecydować się na wymianę źródła ciepła?

Jesień coraz bliżej i już niebawem będziemy uruchamiać ogrzewanie w naszych domach.# To ostatni dzwonek, by wymienić zasilane węglem, przestarzałe i nieefektywne „kopciuchy” na kotły gazowe, które umożliwią zaoszczędzenie energii oraz oddychanie czystszym powietrzem.

(czytaj więcej)
0

E-rewolucja. Cyfryzacja w służbie zdrowia

E-recepty w aplikacji mObywatel, profil zaufany potwierdzany w przychodni – to tylko kilka najnowszych ułatwień dla pacjentów#, które przygotowaliśmy wspólnie z Ministerstwem Zdrowia. W poniedziałek na briefingu w Siedlcach mówił o nich minister cyfryzacji Marek Zagórski.

(czytaj więcej)
0

Cukrzyca ciążowa. Jak sobie z nią radzić ?

Cukrzyca ciążowa to choroba dotycząca około 4-7% kobiet w ciąży.# Jest to jednostka chorobowa, na którą najczęściej zapadają przyszłe mamy. Ze względu na szerszy dostęp do diagnostyki, rozpoznawana jest ona u kobiet znacznie częściej niż kiedyś. Nieleczona cukrzyca ciążowa może stwarzać zagrożenie zarówno dla mamy jak i dla rozwijającego się płodu. Jak rozpoznać cukrzycę ciążową, jak ją leczyć, opisuje położna Alina Jedlińska – ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)