Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

19 października 2019

Śladami miejsc istotnych dla chrześcijan. Pokonali 2km trasę

19 września dokładnie o godz. 14:00 z Muzeum Ziemi Krajeńskiej wyruszyła kilkunastoosobowa grupa mieszkańców i sympatyków Nakła#, by wspólnie z kustoszem Anną Sergott udać się na wyjątkowy spacer po Nakle.

Cała wędrówka trwała ok. 2 godziny i ten czas starczył, bo odwiedzić oraz dokładnie omówić każde miejsce ważne dla chrześcijan w Nakle. Pierwszym przystankiem spacerowiczów był kościół pw. św. Stanisława BiM. Anna Sergott dokładnie omówiła jego historię, która dotyczyła zarówno początkowego funkcjonowania świątyni, jak i ostatnio przeprowadzanych prac związanych z jej odbudową. Podczas wędrówki spacerowicze odwiedzili także wiele innych miejsc, takich jak Szkoła Podstawowa nr 2 czy kościół pw. św. Wawrzyńca.

Historyczny spacer po Nakle był częścią wydarzenia pt. „Dni Kultury Chrześcijańskiej” organizowanego przez Muzeum Ziemi Krajeńskiej, Miasto i Gminę Nakło, parafię pw. św. Stanisława BiM, Powiatową i Miejską Biblioteką Publiczną oraz Nakielski Ośrodek Kultury.

Oceń artykuł: 6 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (8) Zgłoś naruszenie zasad

    • 10 (14)

    zorka5, w dniu 19-10-2019 18:32:33 napisał:

    Pokonali 2 km trasy, co za wyczyn, akurat na nagłówki serwisów!

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • -1 (9)

    rachel, w dniu 20-10-2019 13:27:44 napisał:

    oszołomy KATOLE

    odpowiedz

    • -2 (4)

    przyjaciel psów, w dniu 21-10-2019 11:04:40 napisał:

    Po pierwsze co to za wyczyn pokonać 2 km. Po drugie,dla innych to nie ważne miejsca.? Schroniska organizują wspaniałe spacery.Zachęcam. Polecam. Nie do opisania jest wdzięczność psiaka. NIE ocenia słowami.Polecam prawdziwym chrześcijanom.

    odpowiedz

    • 3 (3)

    indor, w dniu 21-10-2019 13:59:44 napisał:

    Widzę, że twarzą tej wycieczki jest Pani z czerwonym szalikiem. A tak do mojego poprzednika - to ludzie są najważniejsi a nie psy.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Remonty mieszkań
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Usta - powiekszanie
Novitus Mała Plus
sugerowana cena producenta: 1217,70 PLN
Test amortyzatorów
Nowe stylizacje
Sypialnia - jasny dekor i ryflowane uchwyty
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)