Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

18 kwietnia 2019

Radny gminny został również sołtysem. O wyborze zdecydowało 65 mieszkańców

fot.BG

fot.BG

W świetlicy wiejskiej w Sipiorach odbyło się zebranie na którym# mieszkańcy wybrali nowych reprezentantów wsi. Duże problemy sprawiło zgłoszenie chociaż minimalnej liczby kandydatów do rady sołeckiej.

Zebranie otworzył burmistrz Marek Szaruga, który przedstawił również jego porządek. Kończąca kadencję Mirosława Pacała dokonała podsumowania 4 lata rady sołeckiej, a następnie mieszkańcy zaczęli zgłaszać kandydatów na sołtysa. Do walki o stołek stanęły dwie osoby: Mirosława Pacała i Tadeusz Lepper. Odbyło się tajne głosowanie na którym czuwała powołana do tego komisja skrutacyjna. Po raz kolejny zgromadzenie mieszkańcy postanowili dać szansę nowej osobie. Obecna sołtysa 4 lata temu pokonała Andrzeja Solarczyka, ale w tym roku musiała uznać wyższość Tadeusza Leppera, przegrywając stosunkiem głosów 37:25. – Dziękuję za zaufanie i obdarzenie mnie kolejnymi obowiązkami. Przez 10 lat bycia radnym nie zawiodłem i jako sołtys będę starał się pracować nienagannie. – skomentował krótko swój wybór nowy sołtys. Dużo większe problemy były przy wyborze rady sołeckiej. Zgłosić musiało się minimum pięciu mieszkańców. O ile z trzema nie było problemu, tak pozostałą dwójkę wyłoniono dopiero po ponad 30 minutach. W międzyczasie burmistrz zarządził przerwę, która jednak niewiele pomogła. Ostatecznie udało się jednak wyłonić minimalną liczbę chętnych i odbyło się ostatnie głosowanie. Wybór był oczywisty, a radę sołecką uzupełnią: Katarzyna Chrzanowska, Magdalena Owedyk, Natalia Szczepaniak, Marcin Socha i Robert Stróżyk.

W otwartej dyskusji mieszkańcy mieli kilka pytań do burmistrza. Jeden z mieszkańców upomniał się o pojemnik na szkło – kiedyś tutaj u nas stał ale został zabrany i nie dostaliśmy go z powrotem – tłumaczył. Burmistrz obiecał, że sprawa zostanie przekazana do ZGKiM, który się tym zajmie. Czemu te śmieci tak zdrożały? – pytali się zgromadzeni. Jak podkreślił Marek Szaruga kwota i tak nie należy do tych najwyższych – my jako gmina mamy o tyle dobrze, że jest w pobliżu firmę, która odbiera nam odpady. Zlokalizowana jest jednak w Bydgoszczy, a więc duże koszty ponosimy z tytułu transportu, najpierw do Paterka, a potem do miejsca docelowego. Poza tym, zarabiamy coraz większe pieniądze, a w związku z tym produkujemy większą ilość odpadów, więc wszystko drożeje – tłumaczył włodarz. Nie małe poruszenie wzbudził temat bezdomnych psów zlokalizowanych przy posesji jednej z mieszkanek – jak te psy były małe, poproszono mnie żebym się nimi zajęła, do czasu ich zabrania, po to żeby nie biegały po całej wsi. Czas mija, teraz są duże, stwarzają niebezpieczeństwo, a nikt nie jest w stanie mi pomóc. Schronisko, straż miejsca oraz urząd miasta umywają ręce, a w dodatku wrogo do mnie nastawieni są mieszkańcy – skarżyła się. Burmistrz obiecał przyjrzeć się sprawie, ale taka odpowiedź nie zadowoliła drugiej strony. Na sam koniec, inny z mieszkańców zwrócił uwagę na dwa budynki w stanie ruiny w okolicach kościoła, które stwarzają zagrożenie.

 

Oceń artykuł: 0 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • -5 (5)

    Ja , w dniu 18-04-2019 21:59:06 napisał:

    Zastanawia mnie dlaczego osoba piszaca artykuł o Panu Piotrze Hemmerlingu nie zapytała obecnego Pana Burmistrza Marka Szarugę co sadzi na ten temat? Bo to troche dziwne ze daje się przyzwolenie na takie rzeczy

    odpowiedz

    • 3 (5)

    Tumuś, w dniu 20-04-2019 19:41:13 napisał:

    A co to niby Szarugę ma obchodzić ? Pani pisząca ten artykuł zapytała o zdanie cudaka, który uważa że coś znaczy i ma prawo innych pouczać. A prawda jest taka,że wszystkie wybory z Hemerlingiem przegrał i teraz żal mu dupę ściska. Ot i cały " temat"

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Meble na wymiar: szafy przesuwne
Elewacje
Lipoliza injekcyjna
Stół z blatem szklanym + krzesła
Budowa hal
Elzab Delta Max E
sugerowana cena producenta: 2950,70PLN
Szczotka elektryczna z jonizacją Fox Red Hot
175PLN 140PLN
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)