Dziś mamy 17 września 2019, wtorek, imieniny obchodzą:

02 lipca 2019

Racuszki z rabarbarem. Kuchnia szybka i łatwa

Nie macie pomysłu na podwieczorek. Przedstawiamy przepis na pyszne racuszki z rabarbarem.

Skład:
40 dag rabarbaru;
10 dag tłuszczu do smażenia, np. margaryna;
10 dag cukru pudru do posypania racuszków;


na ciasto
2 jajka;
2 łyżki cukru;
12 dag mąki;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany;
szczypta soli.


Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie łączymy masę żółtkową z pianą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę. Całość starannie mieszamy. Opłukany i obrany rabarbar kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy racuszki z obu stron na rumiano. Serwujemy posypane cukrem pudrem.

Materiał: Izabela Chudzyńska

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ewa, w dniu 02-07-2019 20:53:43 napisał:

    A może być inny owoc

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (0)

    Pascal, w dniu 03-07-2019 00:00:04 napisał:

    Na ile porcji jest przepis?

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Masaż leczniczy
Test amortyzatorów
Zabiegi odmładzające
Stół z blatem szklanym + krzesła
Baterie
od 0,90PLN
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Fotopoduszka w kształcie serca
30,00PLN
Makijaż na każdą okazję
0

Pralka w kuchni? Dlaczego nie!

W polskich kuchniach zmywarki to już codzienność. Niemal każdy kuchenny projekt zakłada obecność tego rodzaju urządzenia z przyczyn praktycznych i ekonomicznych.

(czytaj więcej)
0

Przewijanie noworodka. Główne zasady

Dla początkujących rodziców pierwsze przewijanie nowonarodzonego dziecka często wiąże się ze stresem, poczuciem niepewności i strachu przed ryzykiem uszkodzenia# delikatnego ciałka noworodka. Wbrew pozorom czynność ta jest bardzo prosta, należy jednak pamiętać o zachowaniu ostrożności i stosowaniu kilku zasad. Instruktarz przewijania dziecka opisuje położna Renata Lustyk – laureatka konkursu „Położna na medal”.

(czytaj więcej)
0

E-rewolucja. Cyfryzacja w służbie zdrowia

E-recepty w aplikacji mObywatel, profil zaufany potwierdzany w przychodni – to tylko kilka najnowszych ułatwień dla pacjentów#, które przygotowaliśmy wspólnie z Ministerstwem Zdrowia. W poniedziałek na briefingu w Siedlcach mówił o nich minister cyfryzacji Marek Zagórski.

(czytaj więcej)
0

Cukrzyca ciążowa. Jak sobie z nią radzić ?

Cukrzyca ciążowa to choroba dotycząca około 4-7% kobiet w ciąży.# Jest to jednostka chorobowa, na którą najczęściej zapadają przyszłe mamy. Ze względu na szerszy dostęp do diagnostyki, rozpoznawana jest ona u kobiet znacznie częściej niż kiedyś. Nieleczona cukrzyca ciążowa może stwarzać zagrożenie zarówno dla mamy jak i dla rozwijającego się płodu. Jak rozpoznać cukrzycę ciążową, jak ją leczyć, opisuje położna Alina Jedlińska – ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)