Dziś mamy 7 czerwca 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

18 kwietnia 2019

Przepisy świąteczne. Pyszny pasztet z gęsi z żurawiną

fot. Renata Bolka

fot. Renata Bolka

Przedstawiamy Państwu jeden z przepisów # wielkanocnych, które przesłała nam pani Renata Bolka - przewodnicząca Gminnej Rady KGW w Mroczy.

PASZTET Z GĘSI Z ŻURAWINĄ

Składniki:
• 1 mała gęś (ok. 2 kg)
• 50 dag wątroby cielęcej
• wątróbka z gęsi
• 40 dag słoniny
• 5 jajek
• 2 czerstwe bułeczki kajzerki
• 40 dag żurawiny
• seler
• marchewka
• pietruszka
• majeranek
• pieprz
• gałka muszkatołowa
• sól
• mielony imbir
• ostra papryka (sypka)
• mielone ziele angielskie
• 3 liście laurowe
• 4 ziela angielskie
Dodatkowo:
• tłuszcz do wysmarowania foremek
• bułka tarta do wysypania

Wykonanie:
Mięso z gęsi opłukałam, włożyłam do garnka i zalałam wodą, dodałam marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie wrzuciłam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, posoliłam i mięso gotowałam do miękkości.

Ugotowane i wystudzone mięso zmieliłam w maszynce wraz ze słoniną. Na patelni usmażyłam wątróbkę i cebulę, które również zmieliłam w maszynce wraz z ugotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Wszystko dodałam do zmielonego mięsa, wsypałam przyprawy, namoczoną i odciśniętą bułkę. Następnie wbiłam jajka, doprawiłam do smaku i wyrobiłam masę pasztetową.

Na koniec wsypałam żurawinę i dokładnie wszystko wymieszałam. Foremki do pieczenia pasztetu wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą. Pasztet nakładałam do 3/4 wysokości foremek. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i piekłam ok. 1 godz.

materiał: Renata Bolka 

Oceń artykuł: 9 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Usta - powiekszanie
Pokój dzienny/ jadalnia
Torba na akcesoria fryzjerskie
82PLN
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Kwasy...
Sprawdzanie geometrii kół
Koloryzacja - nowoczesne techniki
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)