Dziś mamy 7 czerwca 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

10 kwietnia 2019

Poznanie kultury innych krajów. Uczniowie zwiedzili Turcję

fot. Magdalena Piekarska

fot. Magdalena Piekarska

Uczniowie Szubińskiego Liceum zapoznają się z kulturami innych krajów nie tylko w # podręcznikach.

Dzięki projektom unijnego programu Erasmus+ mają okazję zwiedzać obce kraje. W lutym tego roku zwiedzili Hiszpanię.

Niedawno wrócili z Turcji. Oto fragment dziennika z podróży:

23-24 marca
O godz. 15.55 czasu lokalnego wylądowaliśmy w Stambule na lotnisku Ataturk. Dostaliśmy się do hotelu i po krótkim odpoczynku, spragnieni wrażeń udaliśmy się na zwiedzanie. Zaczęliśmy od słynnego bazaru Kapalıçarşı. Grand Bazaar, czyli kryty bazar ma powierzchnię 30 hektarów. Tam próbowaliśmy swoich sił w targach z miejscowymi kupcami. Następnego dnia za cel obraliśmy sobie ikonę bizantyńskiego stylu- Hagię Sofię-dawną świątynię chrześcijańską. Stąd parę kroków było do Błękitnego Meczetu, w którym mieliśmy okazję przyjrzeć się modlącym muzułmanom. Przechadzaliśmy się również po rezydencji Topkapi, czyli pałacu sułtańskim dawnych władców Imperium Osmańskiego. Wizyta w Stambule pozostawiła niezapomniane wrażenia. Nasz krótki przystanek w podróży dobiegł końca. Ostatecznym celem podróży była Biga, miasteczko położone po drugiej stronie Morza Marmara. Po pięciogodzinnej podróży autokarem dotarliśmy na miejsce. Na dworcu autobusowym przywitali nas koledzy tureccy, u których zamieszkaliśmy podczas kolejnych 5-ciu dni.

25 marca
Godzina 9.00. Przekroczyliśmy próg szkoły. Przed wejściem powitał nas z pomnika Mustafa Ataturk- bohater narodowy Turcji. W auli szkoły zapoznaliśmy się z uczniami ze szkół partnerskich z Macedonii, Rumunii i Turcji. Przywitano nas koncertem zespołu muzycznego i pokazem iluzjonistycznym. Pierwszy dzień upłynął nam na integracji i szlifowaniu języka angielskiego. Gwoździem programu była zabawa Treasure Hunt. Dzięki niej zapoznaliśmy się z topografią szkoły. Kody QR rozmieszczone po całej szkole zawierały ukryte pytania dotyczące krajów partnerskich. Po południu postanowiliśmy zbadać okolicę. Biga to 50-cio tysięczne miasto. Pogoda sprzyjała wędrówce po mieście.

26 marca
Dzisiejszy dzień spędziliśmy na zwiedzaniu okolic Bigi. Zaczęliśmy od czarującej wioski Cumalikizik, której dzieje sięgają XIV wieku, gdy Imperium Osmańskie rosło w siłę. Tam skosztowaliśmy typowego dla regionu śniadania, popijając turecka herbatę w specjalnych szklaneczkach. Następnie udaliśmy się do Bursy, byłej stolicy Imperium położonego u podnóża góry Uludağ, gdzie odwiedziliśmy kilka majestatycznych meczetów, w tym słynny Ulu Camii oraz gwarny bazar Koza Han. Z tarasu widokowego podziwialiśmy panoramę tego pięknego trzymilionowego miasta. Bursa to czwarte pod względem wielkości miasto Turcji. W 2014 roku wraz z wioską Cumalikizik została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

27 marca
Dzisiejszego dnia, wcześnie rano wyjechaliśmy spod szkoły w stronę Çanakkale, miasta położonego nad cieśniną Dardanele. Tam mieliśmy okazję zobaczyć makietę konia trojańskiego oraz port morski. Po drodze zwiedziliśmy ruiny Troi, starożytnego miasta u zachodnich wybrzeży Azji Mniejszej- współczesne stanowisko archeologiczne. Pierwsze badania na tym terenie przeprowadził w XIX wieku niemiecki archeolog Heinrich Schliemann. Odkryto wtedy pozostałości 9 miast zakładanych w tym samym miejscu na wzgórzu Hisarlik. Następny przystanek podróży to Assos, starożytne miasto greckie z ruinami doryckiej świątyni ku czci Ateny. Zmęczeni i pełni nowej wiedzy powróciliśmy do Bigi.

materiał: Magdalena Piekarska

Oceń artykuł: 6 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Gabinet / jadalnia / pokój dzienny
Fotoobrazy na płótnie
od 48,50PLN
Fotopoduszka Jasiek
30,00PLN
Kasa fiskalna Euro z kopią elektroniczną
1099PLN PROMOCJAPLN
Meble systemowe w kolorze Biały Uni Mat / Biały Mat
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
MEBLE PIOTR PASIEKA
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)