Dziś mamy 4 czerwca 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

04 kwietnia 2020

Powstał oddział dla podejrzanych o zachorowanie na koronawirusa

Od poniedziałku, 30 marca, w szpitalu w Szubinie funkcjonuje oddział dla osób #podejrzanych o zachorowanie na koronawirusa.

Liczba zakażeń na koronawirusa wzrasta, dzieje się tak również w naszym regionie. Prognozy wskazują na to, że nastąpi jeszcze znaczny wzrost zachorowań. W związku z tym szpital w Szubinie wprowadził nowe rozwiązania. Od 30 marca w szubińskim szpitalu działa oddział dla osób podejrzanych o zarażenie na koronawirusa. Izolowani są tam pacjenci zanim zostaną przeniesieni na oddziały szpitalne. Pacjent, który trafi do szpitala, np. z podejrzeniem zapalenia płuc będzie przebywał w tym miejscu do czasu otrzymania wyników testu. Jeśli wynik będzie pozytywny, zostanie przekazany do szpitala zakaźnego, jeśli będzie negatywny – zostanie przyjęty na jeden z oddziałów. – W ten sposób chcemy zabezpieczyć pacjentów, personel i zminimalizować możliwość wprowadzenia na oddział pacjenta z koronawirusem, aby nie dochodziło do przerw w udzielaniu świadczeń dla pacjentów – przekazała nam rzecznik prasowy spółki Nowy Szpital Marta Pióro.

Procedury, jakie obowiązują w tym oddziale są takie jak w każdej izolatce, czyli pomieszczenia pobytu pacjenta i pomieszczenia higieniczno-sanitarnego wyposażonego w urządzenia sanitarne oraz dozowniki ze środkami do dezynfekcji. Pacjentami, którzy zostaną do niego przyjęci będzie się zajmował personel szpitala. Miejsce izolacji powstało w oddziale chirurgicznym, obok izby przyjęć. Przez to chwilowo połączono odział ginekologiczny z chirurgicznym. 

Oceń artykuł: 10 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (5) Zgłoś naruszenie zasad

    • -2 (6)

    jadwinia, w dniu 04-04-2020 20:06:14 napisał:

    Bardzo dobry pomysł.

    odpowiedz

    • -2 (4)

    Mieszkanka, w dniu 04-04-2020 21:25:41 napisał:

    Super! Tylko czy personel ktory dziala na nowym oddziale pracuje tez na pozostalych? Lub czy posiads odp zabezpieczenie osobiste zeby samemu tego wirusa nie rozniezc dalej?

    odpowiedz

    • -1 (1)

    Mieszkaniec , w dniu 05-04-2020 08:58:18 napisał:

    Bardzo dobry pomysł. Ciekawi mnie jedynie czy personel pracujący na tym nowym oddziale ma pełną świadomość czy będzie roznosil wirusy po całym Szubinie,w wyniku braku ostrożności, zmęczenia etc..?

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • -1 (3)

    aga, w dniu 05-04-2020 09:55:57 napisał:

    w nakle powinnien byc bo wnakle pewnie bedzie 10 razy wiecyj chorych

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Pokój dzienny/ jadalnia/ sypialnia/ biuro
Budowa hal
Meble kuchenne
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Metkownica SATO JUDO 26
sugerowana cena producenta: 184,50PLN
Produkty instax
od 37,90PLN
Wulkanizacja
Sypialnia Orzech Włoski/ Czarny lub Dąb Denver
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)