Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

03 listopada 2019

Posterunki honorowe uczniów. W mundurach na cmentarzu

fot. pow.

fot. pow.

Dnia 1.11.br. w Uroczystość Wszystkich Świętych uczniowie kadeci klas wojskowych Technikum# z Zespołu Szkół im. prof. Emila Chroboczka w Szubinie, z własnej inicjatywy pełnili na Cmentarzu parafialnym przy ul. Nakielskiej w Szubinie oraz na Cmentarzu w Rynarzewie wartę honorową.

Pamięć o zmarłych jest elementem naszej historii i tradycji, którą należy pielęgnować i przekazywać kolejnym pokoleniom. Jest to również element wychowawczy, mający na celu zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu, społeczności. Dlatego naszej młodzieży w mundurach należą się szczególne słowa podziękowania za ten spontaniczny ochotniczy czyn. W Szubinie czuwali nast. uczniowie kadeci: z klasy IITL Gracjan Chudziński i Szymon Rutkowski, z ITa Klaudia Berdowska, Izabela Grycza, Oliwia Kramer, Kacper Manikowski, Malwina Szulc oraz Szymon Marciniak. Z klasy ITb Dominika Hejnicka, Daria Kawecka, Krystian Wiśniewski, Weronika Jeż, Anna Pęczek, Kinga Waszak i Zuzanna Masłowska. Natomiast w Rynarzewie byli to Kasjan Walczak i Patryk Wojtczak.
Pierwszym miejscem na Cmentarzu w Szubinie, gdzie kadeci wystawili posterunek honorowy była Kwatera żołnierzy Wojska Polskiego, poległych we wrześniu 1939r.

Drugim miejscem był Pomnik - Mogiła Zbiorowa Ofiar Zbrodni Hitlerowskich. Pomnik i mogiła zbiorowa ofiar zbrodni hitlerowskich dokonanych w latach 1939-1945. W Rynarzewie zaś tym miejscem na Cmentarzu, gdzie uczniowie pełnili wartę honorową był zbiorowy grób Powstańców Wielkopolskich i Ofiar hitleryzmu. Drodzy uczniowie Dziękujemy, Jesteśmy z Was dumni.

materiał: Agnieszka Bubczyk

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 6 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)