Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

27 września 2019

Podwójne święto w przedszkolu. Były dyplomy i pączuszki z cukierkami

fot. pow.

fot. pow.

20 września 2019 roku w Samorządowym Przedszkolu nr 2 w Szubinie po raz pierwszy dzieci obchodziły nie tylko Dzień Przedszkolaka, ale również świętowały z okazji Międzynarodowego Dnia Kropki.

Tego dnia wszystkim dopisywał świetny humor, a pogodna, słoneczna aura sprzyjała zabawom w ogrodzie przedszkolnym. Dzień Przedszkolaka, po raz pierwszy obchodzone w 2010 roku w Łodzi, to święto podkreślające kluczowa rolę edukacji przedszkolnej oraz to, jak duży wpływ ma ona na rozwój małego człowieka.

Jak co roku w Samorządowym Przedszkolu nr 2 w Szubinie dzieci spędziły ten szczególny dzień bardzo aktywnie. Od kilku miesięcy placówka szczyci się posiadaniem Certyfikatu Przedszkola Daltońskiego, dlatego i w ten wyjątkowy czas nie mogło zabraknąć zadań rozwijających w przedszkolakach samodzielność, odpowiedzialność i współpracę, główne filary pedagogiki daltońskiej. Dodatkową atrakcją okazało się świętowanie Międzynarodowego Dnia Kropki, który obchodzony jest od 5 lat na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród dzieci, ale również dorosłych. Pretekstem do zorganizowania tej wielkiej akcji stała się książka Petera Reynoldsa, autora i ilustratora książek dla dzieci i młodzieży, pt. Kropka”. Opowiada ona historię Vashti, małej nieśmiałej dziewczynki, która nie wierzy w swoje możliwości, jest przekonana, że nie potrafi malować. Nauczycielka zachęca ją, by spróbowała od małej kropki. I to właśnie tytułowa kropka zmienia świat dziecka, Vashti  odkrywa w sobie talent i odwagę.                                                                       

Połączenie tych dwóch świąt okazało się nie lada wyzwaniem, ale przede wszystkim sprawiło wiele radości dzieciom i wyzwoliło w nich moc pozytywnej energii. Po krótkim wprowadzeniu zgromadzone na holu przedszkolaki obejrzały film o „Kropce” i poznały  historię małej Vashti, a następnie wszystkie pojawiły się w ogrodzie przedszkolnym, by aktywnie i kreatywnie spędzić czas na rozwiązywaniu przygotowanych dla nich zadań ….z kropką.  Wśród wielu „kropkowych zabaw” nie mogło zabraknąć takich, które rozwijają artystycznie i sportowo, dlatego dużym powodzeniem cieszyło się malowanie farbami na folii, rysowanie kredą na tablicach, chodnikach, czy rzucanie piłką do kosza i strzelanie do bramki. Dla przyszłych talentów matematycznych przygotowano domino oraz zabawę polegającą na rzucaniu kostkami do gry i przeliczaniu oczek, a mali artyści  mogli z kolorowych kamieni układać piękne obrazy w kształcie kropki. Radosnym harcom na świeżym powietrzu cały czas towarzyszyła muzyka. Na koniec wszystkie grupy ustawiły się w gromadzie, tworząc „dużą kropkę” oraz otrzymały dyplomy i  „słodkie” paczuszki z cukierkami, które ufundowała Rada Rodziców.

Materiały: Olga Nowak, Jolanta Storzyńska, Izabela Szpotańska i Martyna Ucińska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

 

 

 

Oceń artykuł: 4 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)