Dziś mamy 7 czerwca 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

20 maja 2020

Pierwsze spotkanie nowego dyrektora K-PODR u wojewody. O czym rozmawiano?

fot. KPODR Minikowo

fot. KPODR Minikowo

W poniedziałek 18 maja w Kujawsko-Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Bydgoszczy, #po raz pierwszy w nowej roli jako Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie uczestniczyłem w spotkaniu z Wojewodą Kujawsko-Pomorskim Mikołajem Bogdanowiczem.

Rozmawialiśmy o bieżących problemach rolnictwa i związanych z tym priorytetach dla naszego województwa. Dyskutowaliśmy o aktualnych sprawach i problemach związanych z zatrudnieniem obcokrajowców w gospodarstwach rolnych jako pracowników sezonowych. Nie unikaliśmy również tematu związanego z zagrożeniem epidemią koronowirusa w naszym regionie.

W spotkaniu uczestniczyli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, również wiceminister MRiRW Ryszard Kamiński oraz wicewojewoda Józef Ramlau. Jako Dyrektor KPODR w Minikowie zaprosiłem na Krajowe Dni Pola w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego  2020, pierwsze od wielu lat krajowe. W drugiej dekadzie czerwca planujemy liczne wydarzenia w m.in. w formie dwudniowej relacji na żywo (20 – 21 czerwca) oraz konferencji w formie online w dniach 22 i 23 czerwca.

Ponadto poinformowałem o utworzeniu platformy sprzedażowej kujawsko-pomorski e-bazarek. Uruchomiliśmy dla naszego województwa stronę internetową https://www.kujawskopomorskiebazarek.pl/ dotycząca „e-bazarek-u” o zasięgu ogólnokrajowym. Tym samym „Kujawsko-Pomorski e-bazarek” to platforma internetowa, na której nasi rolnicy mają możliwość umieszczania ogłoszeń dotyczących sprzedaży produktów, wyprodukowanych i przetworzonych w gospodarstwie rolnym, np. w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, (RHD) produkcji Marginalnej Ograniczonej Lokalnie (MOL). Jest to ważny sygnał dla konsumentów w małych i większych miastach, że mają możliwość zakupu żywności prosto z gospodarstwa rolnego. Rolników zainteresowanych taką sprzedażą, jeśli tego do tej pory tego nie zrobili proszę, niech zgłaszają się do swoich doradców w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego. Tam uzyskają wszelką pomoc i dodatkowe informacje w tej sprawie.

Ponadto poinformowałem, że w czerwcu rozpoczynamy proces tworzenia Lokalnych Partnerstw do Spraw Wody. W naszym województwie już dokonaliśmy wyboru dwóch Powiatów sępoleńskiego i nakielskiego, w których zostanie przeprowadzony pilotaż związany z tworzeniem Lokalnych Partnerstw do Spraw Wody. Od jesieni – powinien rozpocząć się proces tworzenia Partnerstw w kolejnych powiatach.

Materiał: dr Ryszard Zarudzki

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 1 8

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)