Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

27 marca 2020

Pandemia wpływa na ruch na drogach. Mniej kolizji i wypadków w powiecie

fot. UM Szubin

fot. UM Szubin

Apele o pozostanie w domach, ograniczenie liczby spotkań i praca zdalna w #związku z pandemią koronawirusa przyczyniły się do zmniejszenia ruchu na drogach, co przełożyło się na spadek liczby wypadków i kolizji.

Koronawirus zmienił codzienność większości mieszkańców polskich miast. Niektórzy z utęsknieniem oczekują końca społecznej kwarantanny, ale nikt nie wie jeszcze kiedy ta chwila nastąpi. Mimo wszystko, zmiana trybu pracy i ograniczenie liczby spotkań ma również pozytywne skutki. Ruch w wielu miastach znacząco się zmniejszył, co poskutkowało ograniczeniem korków, a także spadkiem liczby kolizji i wypadków drogowych.

Jak jest w powiecie nakielskim? Od początku marca doszło do 59 kolizji, wypadków nie odnotowano. W tym samym okresie w roku 2019 policja odnotowała 80 zdarzeń, w tym 4 wypadki i 76 kolizji. Oznacza to spadek o 21 zdarzeń. – W ocenie policjantów pracujących na drogach, ruch jest mniejszy - podkreśla rzecznik prasowa KPP Nakło podkom. Justyna Andrzejewska. Informacji tych jednak nie potwierdzają statystyki, gdyż policja nie prowadzi pomiaru ruchu, jednak gołym okiem widać, że w miastach nie tworzą się korki, nawet w godzinach szczytu.

Na tym samym poziomie względnie pozostaje natomiast interwencyjność. - W czasookresie 1.03.19-26.03.19 policjanci na terenie powiatu nakielskiego przeprowadzili 672 interwencje. W tym samym czasie roku 2020 interwencji przeprowadzono 631 – informuje podkom. Justyna Andrzejewska.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (4)

    Debeściak, w dniu 27-03-2020 21:06:48 napisał:

    To fakt, wracając z Warszawy rzeczywiście ruch mniejszy na dk nr 10 spokojnie można jechać ,za to po wjeździe na drogę z Łochowa do Nakła ok 22 bez zmian wyprzedzaniu wymuszanie zajeżdżanie .....

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Elzab K10
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
Terminale płatnicze
Meble pokojowe
Spray do loków Joanna 300ml
14PLN
Kasy fiskalne Datecs
1200PLN PROMOCJAPLN
Zestaw wypoczynkowy na stelażu drewnianym
Konstrukcje stalowe
Metkownica SATO JUDO 26
sugerowana cena producenta: 184,50PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)