Dziś mamy 20 września 2019, piątek, imieniny obchodzą:

29 grudnia 2015

Osteoporoza – cichy zabójca kości

fot. pow.

fot. pow.

20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy.

To metaboliczna choroba szkieletu charakteryzująca się zwiększonym ryzykiem złamań kości, co jest spowodowane zmniejszeniem ich odporności mechanicznej. Odporność ta jest uwarunkowana gęstością mineralną i jakością tkanki kostnej. W przypadku osteoporozy stwierdza się zaniżoną w stosunku do normalnej masę kości i zaburzoną jej mikroarchitekturę.

Czynniki ryzyka
• genetyczne i demograficzne, do których zalicza się: predyspozycje rodzinne, wiek (u kobiet – powyżej 65 lat, a u mężczyzn – powyżej 70 lat), płeć żeńską, rasy białą i żółtą, wątłą budowę ciała, niski wskaźnik BMI < 18 kg/m2, niedobór hormonów płciowych o różnej etiologii, przedłużony brak miesiączki, nierodzenie, stan pomenopauzalny (zwłaszcza przedwczesny);
• związane ze stylem życia, sposobem odżywiania i aktywnością fizyczną, a wśród nich: niska podaż wapnia w diecie, niedobór witaminy D, niska lub nadmierna podaż fosforu, niedobory białkowe i dieta bogatobiałkowa, palenie tytoniu, alkoholizm, nadmierne spożywanie kawy, siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna, unieruchomienie, również przyczyniają się do wzrostu ryzyka wystąpienia osteoporozy.

Leczenie
To terapia kompleksowa, która obejmuje wiele płaszczyzn życia. Celem jest przede wszystkim zapobieganie złamaniom. Leczenie farmakologiczne jest wskazane u kobiet po menopauzie oraz u mężczyzn po 50. roku życia.
Inne metody stosowane w terapii osteoporozy to: zapewnienie optymalnego stężenia witaminy D w surowicy krwi oraz zalecanej podaży wapnia z dietą, zapobieganie upadkom, ćwiczenia fizyczne dostosowane do możliwości, rehabilitacja po złamaniach. Niezwykle ważne jest także przyjmowanie wapnia i witaminy D wraz z codzienną dietą. Źródła wapnia w pożywieniu to przede wszystkim mleko i produkty mleczne (np. kefiry, jogurty). Witamina D w niewielkich ilościach występuje w pożywieniu, m.in. w jajach, mleku i jego przetworach, maśle, wątrobie, tłuszczu rybnym (tran).

Zapobieganie
Bardzo ważnym działaniem profilaktycznym jest eliminowanie najważniejszych czynników ryzyka – także tych, które można zmienić (np. styl życia). Odpowiednia zawartość wapnia i witaminy D w diecie oraz regularna aktywność fizyczna to warunki wstępne do zapewnienia optymalnego stanu zdrowia tkance kostnej.

Prewencja wystąpienia choroby powinna rozpocząć się jak najwcześniej. Ministerstwo Zdrowia przygotowało projekt Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016 – 2020, który zakłada poprawę sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa poprzez edukację, kreowanie warunków pracy i wypoczynku ułatwiających podejmowanie właściwych decyzji prozdrowotnych i zachowanie dobrego zdrowia.

Materiał: Ministerstwo Zdrowia

Oceń artykuł: 109 184

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kalkulatory
od 6,90PLN
Deska elewacyjna
Fotokubek z kolorowym uchwytem w kształcie serca
24,90PLN
Terminale płatnicze stacjonarne i mobilne
59PLN od 27zł/mcPLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Botox i wypełniacze
Kasa fiskalna Euro z kopią elektroniczną
1229PLN PROMOCJAPLN
0

Pralka w kuchni? Dlaczego nie!

W polskich kuchniach zmywarki to już codzienność. Niemal każdy kuchenny projekt zakłada obecność tego rodzaju urządzenia z przyczyn praktycznych i ekonomicznych.

(czytaj więcej)
0

Kocioł gazowy alternatywą dla „kopciucha”. Dlaczego warto zdecydować się na wymianę źródła ciepła?

Jesień coraz bliżej i już niebawem będziemy uruchamiać ogrzewanie w naszych domach.# To ostatni dzwonek, by wymienić zasilane węglem, przestarzałe i nieefektywne „kopciuchy” na kotły gazowe, które umożliwią zaoszczędzenie energii oraz oddychanie czystszym powietrzem.

(czytaj więcej)
0

E-rewolucja. Cyfryzacja w służbie zdrowia

E-recepty w aplikacji mObywatel, profil zaufany potwierdzany w przychodni – to tylko kilka najnowszych ułatwień dla pacjentów#, które przygotowaliśmy wspólnie z Ministerstwem Zdrowia. W poniedziałek na briefingu w Siedlcach mówił o nich minister cyfryzacji Marek Zagórski.

(czytaj więcej)
0

Cukrzyca ciążowa. Jak sobie z nią radzić ?

Cukrzyca ciążowa to choroba dotycząca około 4-7% kobiet w ciąży.# Jest to jednostka chorobowa, na którą najczęściej zapadają przyszłe mamy. Ze względu na szerszy dostęp do diagnostyki, rozpoznawana jest ona u kobiet znacznie częściej niż kiedyś. Nieleczona cukrzyca ciążowa może stwarzać zagrożenie zarówno dla mamy jak i dla rozwijającego się płodu. Jak rozpoznać cukrzycę ciążową, jak ją leczyć, opisuje położna Alina Jedlińska – ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)