Dziś mamy 30 maja 2020, sobota, imieniny obchodzą:

05 listopada 2019

Nauka rozwiązywania sporów. Odbyły się zajęcia poświęcone mediacji

fot. I LO im. B. Krzywoustego w Nakle

fot. I LO im. B. Krzywoustego w Nakle

W dniach 16-17 października w I Liceum Ogólnokształcącym im. Bolesława Krzywoustego w # Nakle nad Notecią odbyły się zajęcia poświęcone mediacji, będącą alternatywną metodą rozwiązywania sporów.

W spotkaniach z uczniami klas trzecich uczestniczyli: Sędzia Sądu Rejonowego w Nakle nad Notecią Radosław Trzeciak oraz mediatorzy Pani Monika Grzegorek i Pan Marcin Tucholski z M&M Mediatorzy.

Młodzież dowiedziała się m. in. na czym polega mediacja, jakie są jej korzyści, kiedy i w jakich sprawach mogą z niej skorzystać, jakie są skutki mediacji oraz jak przebiega postępowanie mediacyjne. Uczniowie mieli możliwość sprawdzenia swoich sił, jako prawdziwi mediatorzy, kiedy to podzieleni na grupy musieli rozwiązywać konflikty opisane w kazusach.

Bardzo dziękujemy zaproszonym gościom i młodzieży za zaangażowanie.

materiał: Magdalena Paprzycka/Asystent sędziego w Sądzie Rejonowym w Nakle nad Notecią

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 1 7

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)