Dziś mamy 1 października 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

17 stycznia 2020

Najnowocześniejszy ośrodek badawczy w Polsce. Zajmie się uprawą pasową

fot  Magdalena Pytkowska

fot Magdalena Pytkowska

W czwartek, 16 stycznia br. w Śmielinie w województwie kujawsko-pomorskim zostało #oficjalnie otwarte Centrum Badawczo-Rozwojowe Agro-Środki-Technika-Technologia, którego misją jest kompleksowe pogłębianie wiedzy na temat pasowej uprawy roli. Twórcą i jednostką prowadzącą Centrum Badawczo – Rozwojowe w Śmielinie jest firma Agro-Land Marek Różniak, natomiast sama inwestycja powstała przy wsparciu udzielonym przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.

W obliczu klęsk żywiołowych oraz ocieplania się klimatu światowe rolnictwo stoi przed niezwykłym wyzwaniem – jak przy coraz mniejszej ilości wody i pogarszającym się stanie gleb utrzymać wysoki poziom i jakość produkcji żywności? Odpowiedzią na to jest uprawa pasowa, polegająca na ograniczeniu liczby przejazdów po polu do jednego, w trakcie którego wykonywane są wszystkie czynności agrotechniczne związane z uprawą roli, nawożeniem przedsiewnym i siewem. Jej istotą jest głębokie spulchnianie gleby w wąskich pasach stanowiących łącznie nie więcej niż 1/3 powierzchni pola, na którym pozostaje ponad 50% resztek roślinnych. Uprawa ta łączy w sobie korzystne elementy uprawy tradycyjnej z systemem no-tillage. Centrum Badawczo-Rozwojowe Agro – Środki – Technika – Technologia będzie jednym z najnowocześniejszych tego typu ośrodków na świecie, specjalizującym się w kompleksowym badaniu i rozwoju tej technologii.

– Naszą misją jest wprowadzanie do rolnictwa technologii opartych na solidnych fundamentach nauki wynikających z systematycznych badań i prac rozwojowych realizowanych przez światowej klasy naukowców i praktyków. W przeciągu trzech lat zamierzamy stworzyć rozwiązania, które zrewolucjonizują branżę rolniczą oraz pozwolą na redukcję nakładów energii i emisji CO2 do atmosfery, a także zminimalizują negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko naturalne. Podczas prac bierzemy pod uwagę bieżące warunki glebowe oraz klimatyczne – mówi Marek Różniak, twórca Centrum Badawczo-Rozwojowego.

W laboratoriach Centrum Badawczo-Rozwojowego zespół ekspertów będzie prowadził badania w trzech obszarach: technologii strip-till, zabiegach nalistnych oraz poprawie żyzności gleby, by dostosować technologie i metody uprawy roślin do aktualnych warunków klimatycznych i agrarnych, które wciąż się zmieniają.

Szczegółowe obszary badań i prac rozwojowych zaplanowanych w polskim ośrodku obejmują opracowywanie, doskonalenie, walidację oraz przygotowanie do wdrażania i komercjalizacji innowacyjnych środków do produkcji rolnej, techniki rolniczej i technologii uprawy roślin. W pierwszym obszarze badań eksperci będą doskonalili technologię jednego przejazdu, a także poszerzali gamę uprawianych gatunków roślin i elementów ich technologii oraz czynności agrotechnicznych. W drugim będą prowadzone badania nad zabiegami nalistnymi, m.in. zwiększeniem wydajności roślin i poprawą jakości plonów poprzez opracowanie nowych oraz rozwój istniejących wysokiej jakości preparatów zmieniających właściwości wody do zabiegów agrochemicznych, nawozów dolistnych i biostymulatorów. W trzecim, ostatnim zakresie prac badawczych, eksperci będą opracowywali składy i formuły mikrogranulatów nawozowych do uprawy roślin rolniczych i warzyw polowych oraz określali efekty ich zastosowania w agrotechnice roślin.

Ambicją Centrum jest wprowadzanie na rynek światowy najnowocześniejszych rozwiązań łączących najwyższą wydajność produkcji rolnej z ekologią – szczególnie w trudnych warunkach agrarnych i pogodowych.

materiał: Magdalena Pytkowska

Oceń artykuł: 10 26

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (12) Zgłoś naruszenie zasad

    • -1 (11)

    Uuu, w dniu 17-01-2020 14:08:22 napisał:

    A Ta śliczna mamuśka to kto?

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 2 (8)

    Edek, w dniu 17-01-2020 15:13:44 napisał:

    Pierwsze zdjęcie przypomina mi pewien MEM. PDK.

    odpowiedz

    • 15 (19)

    Maciej, w dniu 17-01-2020 15:25:19 napisał:

    Patrzę na ten artykuł i nie wiem co napisać. Mam przykre wspomnienia z tymi Państwo. Ślizgają się po wszystkim i po wszystkich kręgosłupach. Szkoda gadać i pisać. Życzę dużo pieniędzy i tolerancji, szacunku dla pracowników, obecnych i tych przyszłych. Pozdrawiam. Maciej.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (2)
    • 2 (4)

    procentmistrz, w dniu 17-01-2020 18:40:23 napisał:

    Co za piękny język polski. Ja tak potrafię jak dam sobie w palnik.

    odpowiedz

    • -4 (6)

    Olo, w dniu 18-01-2020 10:08:59 napisał:

    Apetyczne mamita

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zabieg parafinowy
Żel UV 5ml
7,50PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Lakiernictwo
Botox i kwas hialuronowy
Szafy przesuwne
Bon upominkowy
Botox i wypełniacze
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)