Dziś mamy 26 maja 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

02 kwietnia 2020

Muzeum realizuje nowy projekt. Czas na "niezłą sztukę"

fot. Muzeum Ziemi Szubińskiej

fot. Muzeum Ziemi Szubińskiej

Od 1 kwietnia 2020 r. Muzeum Ziemi Szubińskiej im. Zenona Erdmanna realizuje nowy projekt. Działanie# pod tytułem #niezłasztuka to nowa inicjatywa na czas muzealnych ograniczeń związanych z wirusem. Obostrzenia zamknęły muzealne mury dla zwiedzających, ale za murami praca trwa.

Szubińskie muzeum poszukuje interesujących dla odbiorcy form komunikacji, których podstawą są zbiory liczące ponad 30.000 pozycji katalogowych.

Kolekcja obrazów ze zbiorów muzeum warta jest poznania. Jej szczególna wartość związana jest z faktem, że w większości dotyczy ona naszego terenu. Ma to związek nie tylko z osobą twórcy, ale także z tematyką gromadzonych dzieł. Na obrazach i innych pracach plastycznych ze zbiorów naszego muzeum często gości tematyka regionalna, a niekwestionowanym zwycięzcą jest nasze miasto Szubin.

Jako pierwszy prezentujemy obraz autorstwa Macieja Jelińskiego związany z ruinami zamku Sędziwoja. Praca powstała w 2017 r. Obraz na co dzień prezentowany jest na muzealnej wystawie stałej dotyczącej dziejów zamku i miasta. Autor pracy - Maciej Jeliński (ur. 1967 r.) mieszka i tworzy w Szubinie. Przez wiele lat związany był z Szubińską Grupą Plastyków Plama's, której był prezesem. Przez wiele lat, z sukcesem, prowadził wraz z żoną Natalią własną, niezależną galerię Korytarzyk.

Obraz Macieja Jelińskiego, a w kolejnych odsłonach również innych autorów można obejrzeć tutaj.

#niezłasztuka1 Maciej Jeliński, Ruiny zamku w Szubinie, 2017 r.
#niezłasztuka2 Henryk Wojtas, Sędziwój Pałuka, 1996 r.

Materiał: Muzeum Ziemi Szubińskiej im. Zenona Erdmanna w Szubinie

#niezłasztuka1 Maciej Jeliński, Ruiny zamku w Szubinie, 2017 r. #niezłasztuka1 Maciej Jeliński, Ruiny zamku w Szubinie, 2017 r.

#niezłasztuka2 Henryk Wojtas, Sędziwój Pałuka, 1996 r. #niezłasztuka2 Henryk Wojtas, Sędziwój Pałuka, 1996 r.

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Przypinka z agrafką o śr. 56mm
3,55PLN
Kwasy...
Oprogramowanie KC Firma i KC Market
Sypialnia w ciemnym, orzechowym kolorze
Posnet Bingo HS EJ
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
Kasa fiskalna Sharp
1844PLN PROMOCJAPLN
Meble kuchenne - na zamówienie
Elzab Jota E
sugerowana cena producenta: 1783,50PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)