Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

13 czerwca 2019

Mały Ratownik. Jak być bezpiecznym – kolejne warsztaty w kolejnej grupie

fot.pow

fot.pow

Trwa realizacja projektu (jednego z pięciu) Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Przedszkola Miejskiego w Kcyni "Marzenie" pn. "Mały Ratownik.# Jak być bezpiecznym"- zajęcia edukacyjne dla dzieci z zakresu udzielania pierwszej pomocy" dofinansowanego w ramach konkursu ofert nr 2/2019 "Zdrowie i wolontariat 2019" ze środków Zarządu Powiatu Nakielskiego.

W kolejnej grupie, tym razem trzeciej, odbyły się w dniu dzisiejszym zajęcia warsztatowe z ratownikiem medycznym. Dzieci w praktyce uczyły się jak postępować przy ranach, skaleczeniach, złamaniach i obrażeniach ciała. Chętnie ćwiczyły również z fantomem resuscytację krążeniowooddechową. Do zajęć wykorzystano zakupione wcześniej pomoce edukacyjne, tak by dzieci oswajać z zagrożeniami,  a także bandaże, plasterki itp. Ostatnie czwarte zajęcia odbędą się już w nowym roku szkolnym tj. we wrześniu. Efektem końcowym projektu będą tablice dydaktyczne, które zostaną umiejscowione na murze w sąsiedztwie przedszkolnego placu zabaw m.in. z numerami alarmowymi.

materiał: Przedszkole Miejskie im. Ziemi Pałuckiej w Kcyni / Anna Duda-Nowicka

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)