Dziś mamy 18 października 2018, czwartek, imieniny obchodzą:
16 lipca 2018

Kuny leśne i domowe – najważniejsze informacje

Oba gatunki kuny występują na obszarze całego naszego kraju. Choć na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie, różnią się od siebie.

Szkody w naszych domach wyrządza tylko jedna z nich, jak ją rozpoznać? Jeśli masz problem z tymi zwierzętami to tutaj dowiesz się jak skutecznie pozbyć się kuny.

Charakterystyczne cechy wyglądu

Kuny osiągają wagę około 1,5 kg. Całkowita długość ich ciała to średnio od 40 cm do nawet 60 cm, a wysokość to około 20 cm. Sam ogon może mierzyć od ok. 15 cm do ponad 30 cm długości. Najłatwiej odróżnić kunę leśną od domowej zwracając uwagę na plamkę na szyi. U kun domowych zwanych także kamionkami, jest ona biała i może sięgać przednich łapek. U kun leśnych (tumaków) jest ona mniejsza, o barwie żółto-beżowej. Różni je także kolor nosa i wygląd uszu. U kuny domowej nos jest cielistego koloru, a uszy mniejsze i szerzej rozstawione niż u jej leśnej koleżanki, której nos jest czarny.

Gdzie występują?

Kuny domowe, można spotkać na terenie całej Polski, w lasach, gdzie chętnie gnieżdżą się w stosach drzewna, szczelinach skalnych czy norach opuszczonych przez inne zwierzęta. Jak nazwa wskazuje, chętnie osiedlają się w także pobliżu człowieka, zajmując strychy, piwnice, budynki gospodarcze, a niekiedy także samochody. Tak w środowisku leśnym, jak i zamieszkując ludzkie domostwa, kuny znaczą teren moczem i odchodami, co jest bardzo uciążliwe ze względu na nieprzyjemny zapach.

Czym żywią się kuny domowe?

Kuny najchętniej żywią się drobnymi gryzoniami takimi jak m.in.: nornice, norniki, myszy i szczury. Ich obecność ma zatem także plusy. Polują również na żaby i owady, a nawet nietoperze. W gospodarstwach wyrządzają jednak szkody wśród drobiu, zjadają także jajka. Chętnie pożywiają się również owocami.

Jak rozmnażają się kuny i jak długo żyją?

Kuny domowe średnio żyją około 8-10 lat. Dojrzałość płciową osiągają po 2 latach. Ich okres godowy przypada jesienią, czasami także występuje dodatkowa ruja w lutym. Zdarza się wówczas, że samce walczą między sobą o dostęp do jak największej liczby samic. Ciąża u kuny trwa 8-9 miesięcy, po których na świat przychodzi średnio 3-4 ślepych młodych. Przez pierwsze 3 miesiące życia karmione są one mlekiem matki. Naturalnymi wrogami kun są lisy, wilki, a także psy.

Artykuł sponsorowany: Materiał Partnera

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Projekt łóżka producenta z Bydgoszczy w „Werandzie”

Sypialnia to jedno z najważniejszych wnętrz w domu. W tym pomieszczeniu spędzamy znaczącą część doby, w związku z czym wszystkie meble powinny być dobrze dopasowane do indywidualnych potrzeb.

(czytaj więcej)
0

Młodzi na rynku pracy w kujawsko-pomorskim. Sprawdzamy statystyki

Według Badania Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL) w IV kwartale 2017 r. w #województwie kujawsko-pomorskim sytuacja ludzi młodych na rynku pracy była trudniejsza niż ogółu populacji. Grupę tę charakteryzowały niższy współczynnik aktywności zawodowej oraz wskaźnik zatrudnienia.

(czytaj więcej)
0

Jak długo żyją mieszkańcy kujawsko-pomorskiego? Zobacz statystyki

Od ostatniej dekady ubiegłego stulecia obserwowane jest w Polsce wydłużanie się #przeciętnego trwania życia we wszystkich województwach.

(czytaj więcej)
0

Jak zrobić murowany grill?

Grillowanie to jeden z przyjemniejszych sposobów na plenerowy wypoczynek. Miły czas w gronie znajomych smakuje najlepiej, gdy stoły zastawione są pieczonymi na grillu mięsami, rybami i warzywami. Na rynku znajdziemy wiele przenośnych urządzeń do grillowania, ale miłośnicy takiej formy wypoczynku z pewnością powinni pomyśleć o czymś więcej – o zbudowaniu własnego grilla. Jak to zrobić i dlaczego warto?

(czytaj więcej)