Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

01 kwietnia 2020

Kreatywność oszustów nie zna granic. Najbardziej zagrożeni są seniorzy

Przestępcy wymyślają coraz to nowe sposoby, by się wzbogacić. W dobie panującej #pandemii na stratę gotówki narażone są szczególnie osoby w podeszłym wieku, które w obawie o swoje zdrowie postępują zgodnie z instrukcjami przestępców i tracą swoje oszczędności. Policjanci powiatu nakielskiego apelują o ostrożność.

O wielu metodach, jakie wykorzystują oszuści w swej przestępczej działalności była już mowa. Oszustwa metodą „na wnuczka”, czy „na policjanta” w dalszym ciągu są wykorzystywane przez przestępców do szybkiego zdobycia gotówki.

Jednak w czasie panującej pandemii coraz popularniejszą staje się metoda polegająca na przekazaniu zgromadzonej gotówki do dezynfekcji. Najbardziej zagrożeni są Seniorzy, dlatego też policjanci powiatu nakielskiego apelują do mieszkańców, by rozmawiali z osobami starszymi ze swoich rodzin i przestrzegali ich przed tego typu przestępstwami. Warto uświadamiać Seniorom, że ani policja, ani żadna inna instytucja nie prowadzi tego typu działań i nie prosi o gotówkę, która ma zostać poddana dezynfekcji.

Jedynie ostrożność Seniorów może uchronić ich przed stratą oszczędności. W przypadku pojawienia się tego typu propozycji należy niezwłocznie kontaktować się z mundurowymi pod numerami alarmowymi.

materiał: podkom. Justyna Andrzejewska Oficer prasowy KPP Nakło nad Notecią

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 2 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)