Dziś mamy 27 kwietnia 2018, piątek, imieniny obchodzą:
15 kwietnia 2018

Komisja oceniła prace zgłoszone na konkurs. Wyniki poznamy w maju

fot. SDK Szubin

fot. SDK Szubin

12 kwietnia odbyła się ocena prac 56. Konkursu Sztuki Ludowej Pałuk. Komisja złożona z #etnografów, w skład której weszły Panie: Maria Flinik-Huryn, Bożena Olszewska, Kinga Turska- Skowronek, Wiesława Wolna i przewodnicząca komisji Wanda Szkulmowska, miała do oceny około 300 godłowanych dzieł.

Ten sposób oceny prac sprawdza się od kilku już lat, ponieważ komisja do samego końca nie wie nad czyją pracą odbywa ją się rozmowy. Tradycyjnie najbardziej burzliwe były rozmowy dotyczące haftu. W kategorii dorosłych startuje 40 twórców ludowych i amatorów, w przypadku dzieci i młodzieży jest to grupa 35 osób.

Ogłoszenie wyników obrad komisji odbędzie się 12 maja o godzinie 11:00. Wystawa pokonkursowa czynna będzie do 18 maja br.

Materiał: Tomasz Matuszak

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 3 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Projekt łóżka producenta z Bydgoszczy w „Werandzie”

Sypialnia to jedno z najważniejszych wnętrz w domu. W tym pomieszczeniu spędzamy znaczącą część doby, w związku z czym wszystkie meble powinny być dobrze dopasowane do indywidualnych potrzeb.

(czytaj więcej)
0

Wiosna zagościła na dobre. Czekamy na Wasze zdjęcia

Od kilku dni aura zdecydowanie zaczęła nam sprzyjać. Mimo że spóźniona - wiosna zawitała do nas # na dobre, a wszelkie prognozy wskazują, że kolejne dni mają być jeszcze bardziej wiosenne.

(czytaj więcej)
0

Wędlina, jajka, baranek, pieprz, sól, chleb. Co symbolizują pokarmy w koszyczku?

Zawartość wielkanocnego koszyka ma głęboką symbolikę i jest ściśle związana z #tradycją świąt wielkanocnych. Święconka powinna składać się z siedmiu elementów, ale często do koszyka wkładamy więcej produktów.

(czytaj więcej)
0

Jak zrobić murowany grill?

Grillowanie to jeden z przyjemniejszych sposobów na plenerowy wypoczynek. Miły czas w gronie znajomych smakuje najlepiej, gdy stoły zastawione są pieczonymi na grillu mięsami, rybami i warzywami. Na rynku znajdziemy wiele przenośnych urządzeń do grillowania, ale miłośnicy takiej formy wypoczynku z pewnością powinni pomyśleć o czymś więcej – o zbudowaniu własnego grilla. Jak to zrobić i dlaczego warto?

(czytaj więcej)