Dziś mamy 20 kwietnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:

09 maja 2016

Jak wybrać naprawdę smaczną kawę?

fot. przyjacielekawy.pl

fot. przyjacielekawy.pl

Myśląc o zakupie kawy, chce się wybrać najlepszą jakość i bogaty smak, które będą warte zapłaconej ceny. W tym celu należy zwrócić uwagę na kilka elementów.

Przede wszystkim, jednym z podstawowych aspektów jest data palenia kawy. Im jest ona świeższa, tym lepsza. Po drugie, należy określić, do jakiego rodzaju kawowego napoju ziarna mają być przeznaczone. To bowiem od tego zależy wybór stopnia palenia, czy zmielenia, jeśli mówimy o kawie mielonej. Wynika to stąd, że każdy rodzaj kawy posiada właściwy tylko dla siebie, pożądany smak i aromat. Z tego powodu, do każdego rodzaju kawowego napoju trzeba odpowiednio dobrać ziarna, ich stopień zmielenia, jak i sposób przygotowywania.

Trzeci czynnik – kawowa pianka, czyli crema – ważny atrybut espresso. Według ekspertów, jest ona wręcz wyznacznikiem, według którego określa się jej jakość. Jeśli nie ma pianki – znaczy, że kawa jest złej jakości i jej smak na pewno będzie pozostawiał wiele do życzenia.

Chcąc określić jakość kawy na podstawie cremy, trzeba wiedzieć, jaką powinna mieć ona barwę. Prawidłowo przygotowane espresso powinno mieć piankę w kolorze jasno brązowym, z różowawym odcieniem. Jeśli widoczne są szarości, to jest to oznaką złej jakości i z takiej kawy nie powinno się przygotowywać espresso.

Innym, ale równie ważnym czynnikiem przy wyborze kawy jest jej smak. Mówiąc ściślej – jej kwaśność i goryczka. Pomimo tego, że panuje przekonanie, że kwaskowość kawy jest niepożądana, to jednak nie jest to do końca prawdą. Większość specjalistów i ekspertów jest zdania, że kawa kwaśna jest najlepsza, najwyższej jakości i dzięki temu powinna być najwyżej ceniona (i najdroższa).

Oczywiście, jest to kwestia gustu, a jak wiadomo, o gustach się nie dyskutuje i dlatego, jeśli ktoś nie lubi kwaśnej kawy, to nie powinien się zmuszać do jej picia tylko dlatego, że inni taką cenią. Warto tylko wspomnieć, że ziarno kawy jest w istocie nasieniem owocu kawowca, a więc kawa powinna mieć delikatny i przyjemny owocowy posmak z nutką kwaskowości.

Tak samo, jak eksperci są zgodni, co do tego, że kawa powinna być kwaskowa, zgadzają się też, że goryczka jest niedopuszczalna. Jeśli pita kawa jest gorzka, to znaczy to, że jest złej jakości i takiej lepiej nie kupować.

Istnieje też zgodność co do tego, że naprawdę dobra kawa powinna być pita ze smakiem i przyjemnością nawet bez żadnych dodatków. Dodatki te, w postaci cukru, mleka, śmietanki, cynamonu, kardamonu, wanilii itp., służą tylko do uzyskania innych posmaków, ale sama kawa powinna być najwyższej jakości.

Wspomagając się przedstawionymi wiadomościami, zwracając uwagę na różne aspekty, będzie można wybrać i kupić dobrą, smaczną kawę najwyższej jakości.  Jeśli nie wiecie, jaką kawę kupić, którą wybrać, zawsze możecie zwrócić się o poradę do Przyjaciół Kawy.

Artykuł sponsorowany

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Ciekawe miejsca na terenie Leśnictwa Dębogóra. Co warto zobaczyć?

Pogoda nie zachęca wręcz do #wychodzenia na zewnątrz, więc My chcemy Was zachęcić do lektury przy porannej kawie. Tym razem kilka ciekawych miejsc na terenie Leśnictwa Dębogóra.

(czytaj więcej)
0

Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka

Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.

(czytaj więcej)
0

Szkolenie rezerwistów. Duże zaangażowanie podczas zajęć

W dniach 15-19.04.br. instruktorzy z Brygadowego Zespołu# Szkoleniowego 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej szkolili na Jachcicach rezerwę pasywną.

(czytaj więcej)
0

Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców

W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.

(czytaj więcej)