Dziś mamy 27 września 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

31 stycznia 2020

IV Konferencja Zawodowców. Poświęcona była tematowi kukurydzy

fot. Joanna Marć-Pieńkowska

fot. Joanna Marć-Pieńkowska

Piątek, 24. stycznia 2020 roku był dla uczniów Technikum Rolniczego i # Technikum Weterynarii ZSP w Samostrzelu kolejną okazją, by poszerzyć wiedzę z produkcji zwierzęcej i roślinnej.

Tego dnia bowiem odbyła się IV Konferencja Zawodowców, tym razem w całości poświęcona tematowi kukurydzy, rośliny o wysokim potencjale plonowania i bardzo dużej liczbie odmian, powszechnie stosowanej w żywieniu przeżuwaczy.

Jako pierwszy głos zabrał Pan prof. dr hab. inż. Zbigniew Podkówka z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, który podczas wykładu "Bez kukurydzy nie ma mleka" podkreślał, między innymi, jak ważną rolę odgrywa właściwy proces zakiszania kukurydzy w uzyskiwaniu wysokiej wydajności mleka.

Następnie młodzież wysłuchała prelekcji na temat uprawy kukurydzy oraz doboru odpowiedniej odmiany, optymalnej dla danego gospodarstwa. Wykład przygotował Pan Radosław Pieńkowski, doradca z firmy Jawal Mrocza, funkcjonującej na rynku środków produkcji rolnej od blisko 3 dekad.

W ramach konferencji zorganizowano także "Kukurydziane potyczki", konkurs, w którym wzięli udział wszyscy uczniowie Technikum Rolniczego. Na zwycięzców czekały cenne, branżowe nagrody rzeczowe, ufundowane przez firmę Jawal Mrocza. Otrzymali je: za I miejsce - Szymon Wójcik, za II miejsce - Oskar Koniec, a za III miejsce - Wojciech Smełsz.

Na koniec głos zabrała Pani wicedyrektor Ewa Makowska, która podsumowała wyniki nauczania za I semestr roku szkolnego 2019/2020. Przy tej okazji przypomniała też o uzyskaniu przez ZSP w Samostrzelu tytułu Srebrnej Szkoły w Ogólnopolskim Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych, ogłoszonym przez miesięcznik edukacyjny Perspektywy, w którym szkoła zajęła 1 miejsce w powiecie nakielskim, a 19 w województwie kujawsko- pomorskim.

Podkreśliła również, że to osiągnięcie i dobre wyniki klasyfikacji śródrocznej są okazją do wspólnego świętowania, dlatego zaprosiła całą społeczność szkolną na zamówiony z tej okazji tort.

Serdecznie dziękujemy Panu Profesorowi Zbigniewowi Podkówce oraz Panu Radosławowi Pieńkowskiemu za cenne porady i możliwość podniesienia wiedzy. Osobne podziękowania kierujemy w stronę firmy Jawal Mrocza za pomoc w przeprowadzeniu konferencji i przekazanie wartościowych nagród dla uczniów.

materiał: Joanna Marć-Pieńkowska (koordynator konferencji)

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 6 5

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)