Warsztaty serowarskie. Do Minikowa zjechali rolnicy z województwa
fot. KPODR Minikowo
24 i 25 kwietnia w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej odbyły się #warsztaty serowarskie zrealizowane w ramach projektu „Wspieranie procesu tworzenia partnerstw na rzecz innowacji w serowarstwie”.
Do Minikowa przyjechali rolnicy, głównie hodowcy krów mlecznych z całego województwa kujawsko – pomorskiego. Większość z nich posiada już pewne doświadczenie w wytwarzaniu serów, co miało swoje odzwierciedlenie podczas fachowych dyskusji i zaangażowaniu uczestników. Głównym prowadzącym warsztaty był Pan Sylwester Wańczyk, który jest doświadczonym serowarem z Krzeszowa. Uczestnicy szkolenia mogli porównać technologię wytwarzania serów podpuszczkowych typu Gouda i Feta. Wielkim zaskoczeniem dla wszystkich była prostota wytwarzania serów kwasowo-podpuszczkowych. Niezmiernie istotna była możliwość zadawania pytań, które głównie dotyczyły problemów, z jakimi borykają się każdego dnia serowarzy w swojej pracy. Fachowa wiedza Pana Wańczyka oraz jego otwartość zrobiły duże wrażenie na uczestnikach warsztatów.
W przerwach technologicznych, które są nieodłączną częścią produkcji serów, toczyły się dyskusje m.in. na temat opłacalności i legalizacji produkcji serów. Warsztaty utwierdziły uczestników w przekonaniu, że serowarstwo jest kierunkiem, w którym chcieliby się dalej rozwijać.
Z niecierpliwością czekamy na kolejną część projektu – warsztaty pn. „Tworzymy grupę operacyjną”, które odbędą się w dniach 30 maja i 6 czerwca. Prowadził je będzie Pan Zenon Lewandowski, doświadczony specjalista z zakresu moderowania partnerstw w rolnictwie i przetwórstwie. Ponadto w szkoleniu zapowiedzieli swój udział przedstawiciele uczelni wyższych m.in. specjaliści od prawa żywnościowego. Większość uczestników jest zaineresowana dalszą współpracą, co rokuje dobrze na powodzenie realizacji całego projekt.
Materiał: KPODR Minikowo
Galeria
Czytaj również
- Realizacja płatności końcowych. Ilu rolników ubiegało się o dopłaty?
- Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne. Upływa termin zgłoszeń
- Uwaga, zmiany w aplikacji eWniosekPlus. Nowe zasady
- Fundusz Ochrony Rolnictwa. Mija termin złożenia deklaracji
- Kontrola klasyfikacji tusz wieprzowych. Inspektorzy w ubojniach
Dodaj komentarz
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów
W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!