Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

06 października 2019

Fatalny stan techniczny. Do tego kierowca bez uprawnień

fot. GITD

fot. GITD

Przeciążony i w fatalnym stanie technicznym pojazd ciężarowy, zatrzymali # kujawsko – pomorscy inspektorzy Inspekcji Transportu Drogowego. Kierowca pojazdu opuścił punkt kontrolny jako pasażer. Okazało się, że jego prawo jazdy straciło ważność dwa lata temu.

Trzyosiowa ciężarówka już na pierwszy rzut oka wyglądała na przeciążoną. Pojazd zatrzymali do kontroli kujawsko-pomorscy inspektorzy Inspekcji Transportu Drogowego, którzy ostatniego dnia września patrolowali ulice powiatu bydgoskiego. Ważenie potwierdziło podejrzenia, a dalsza kontrola ujawniła inne nieprawidłowości.

Ciężarówka ważyła o ponad 3 tony za dużo, a normy nacisku na podwójną oś napędową zostały przekroczone o blisko 2,5 tony. Sam pojazd nie nadawał się do jazdy. Tarcze hamulcowe zarówno z lewej, jak i z prawej strony miały liczne pęknięcia. Inspektorzy mieli też zastrzeżenia do samego kierowcy. Jego prawo jazdy kat. C straciło ważność w 2017 roku. 

Kierujący opuścił punkt kontrolny jako pasażer. Za stwierdzone naruszenia został ukarany mandatami. Wydano również zakaz jazdy ciężarówką, do czasu jej naprawy. Wobec przedsiębiorcy i zarządzającego transportem wszczęto z kolei postępowania administracyjne zagrożone karami finansowymi.

materiał: Główny Inspektorat Transportu Drogowego 

Oceń artykuł: 3 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 7 (7)

    AbC, w dniu 06-10-2019 13:46:56 napisał:

    Cukrownia ruszyła. Ciekawe czy ITD będzie równie aktywna, jezeli chodzi o kontrolę pojazdów przewożących buraki.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Wosk nabłyszczający Joanna 130ml
9,50PLN
Posnet Ergo
sugerowana cena producenta: 1537,50PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Fotokubek z kolorowym wnętrzem
24,90PLN
Sypialnia w ciemnym, orzechowym kolorze
Makijaż ślubny
Sprzedaż opon
Tonery Directions
27PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)