Działania "Bezpieczny pieszy". Większość wykroczeń popełnili kierujący

fot. KPP Nakło
Działania "Bezpieczny pieszy" prowadzili wczoraj policjanci #nakielskiego referatu ruchu drogowego. Mundurowi zwracali uwagę zarówno na zachowanie kierujących, jak i niechronionych uczestników ruchu drogowego.
Wczoraj (14.11.23) policjanci nakielskiego referatu ruchu drogowego prowadzili na drogach działania „Bezpieczny pieszy”, podczas których uwagę zwracali zarówno na zachowanie kierowców wobec najmniej chronionych uczestników ruchu, jak i na przestrzeganie prawa drogowego przez pieszych.
Mundurowi szczególnie reagowali na te wykroczenia, które najbardziej zagrażaj bezpieczeństwu pieszych tj.: nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na przejściu, omijanie pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu, czy wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i bezpośrednio przed nimi. Sprawdzano też prędkość pojazdów w rejonach wyznaczonych przejść.
Policjanci bacznie przyglądali się też zachowaniu pieszych. Sprawdzano, czy przekraczają jezdnię w miejscach dozwolonych, czy noszą na odzieży elementy odblaskowe, a także, czy przemieszczają się prawidłowa stroną drogi.
Zarówno kierowcy, jak i piesi, którzy złamali przepisy musieli liczyć się z konsekwencjami prawnymi. W trakcie działań funkcjonariusze ujawnili łącznie 30 wykroczeń, z czego większość popełnili kierujący. 20 sprawców wykroczeń mundurowi ukarali mandatami, 9 osób pouczono, a wobec 1 osoby sporządzono wniosek o ukaranie do sądu.
Materiał: asp. Zofia Wrzeszcz / p.o. oficera prasowego KPP Nakło
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Czytaj również
- Pobita kobieta znaleziona na trawniku. Trwa walka o jej życie
- Byli poszukiwani za przestępstwa. Zatrzymano mężczyznę i kobietę
- Pożar beli siana. Wieczorna akcja gaśnicza
- Po kłótni zabrał sznur i wybiegł do lasu. Policjanci zapobiegli tragedii
- KAS skontrolowała jedną ze spółek. Firmy wpłaciły zaległy podatek
Zmiana przepisów. Nowe normy handlowe w odniesieniu do jaj

28 listopada 2023 roku straciło moc rozporządzenie #Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 roku ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. L 163 z 24.06.2008 r., str. 6 ze zm.).
(czytaj więcej)Puchar Tymbarku. Trwają zapisy uczniów do turnieju piłkarskiego

Zapraszamy uczniów szkół podstawowych do udziału# w turnieju o Puchar Tymbarku. Przedsięwzięcie skierowane jest do młodych, aktywnych miłośników piłki nożnej, którzy chcą aktywnie spędzać czas i rozwijać swoje umiejętności piłkarskie. Zapisy trwają do 31 stycznia 2024 roku. Na zwycięzców czekają wspaniałe nagrody. Wydarzenie jest objęte patronem Ministra Edukacji i Nauki.
(czytaj więcej)Nowe paliwo na stacjach benzynowych. Zmiany od 1 stycznia

Od 1 stycznia 2024 r. na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane sukcesywnie nowe paliwo# - benzyna silnikowa 95-oktanowa z zawartością do 10% biokomponentów – tzw. E10. Benzyna silnikowa E10 zastąpi na stacjach paliw benzynę E5 o liczbie oktanowej 95. Benzyna silnikowa E5, która zostanie zastąpiona benzyną E10, zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów (bioetanolu), podczas gdy benzyna E10 będzie zawierała maksymalnie do 10% objętościowo biokomponentów. Ta zmiana nie wymaga dodatkowych działań od większości właścicieli pojazdów. W dokumentach pojazdu lub na klapie wlewu paliwa w samochodzie powinno znajdować się charakterystyczne oznaczenie E10 – potwierdzające dostosowanie samochodu do nowego paliwa. Właściciele starszych pojazdów powinni sprawdzić, czy ich pojazdy są dostosowane do tankowania nowego paliwa.
(czytaj więcej)Innowacyjny projekt cyfrowy. Wzmocnienie bezpieczeństwa żywności

Jesteś przedsiębiorcą z branży spożywczej? Pracujesz przy# kontroli przedsiębiorców? A może po prostu jesteś świadomym konsumentem, któremu zależy, żeby żywność była bezpieczna? „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” to innowacyjny projekt, który wspiera wszystkich uczestników rynku spożywczego.
(czytaj więcej)