Dziś mamy 2 czerwca 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

25 czerwca 2019

Dopłaty bezpośrednie za 2019 rok. Dzisiaj kończy się termin składania wniosków

fot. ARiMR

fot. ARiMR

Do 24 czerwca do godz. 7.00 w ARiMR zostało złożonych 1,316 mln wniosków o # przyznanie płatności bezpośrednich za 2019 r.

Rolnicy, którzy zrobili to do 31 maja mogą spodziewać się otrzymania należnych dopłat w pełnej wysokości. Kto złożył wniosek po tym terminie musi się liczyć z tym, że będzie miał obniżone należne dopłaty o 1 proc. za każdy roboczy dzień opóźnienia. Ostateczny termin złożenia wniosków upływa 25 czerwca. W porównaniu z ubiegłym rokiem można spodziewać się jeszcze ok. 7 tys. wniosków.

Z analizy dokumentów znajdujących się w aplikacji eWniosekPlus wynika, że ok. 5,6 tys. wniosków jest zapisana w formie roboczej. To oznacza, że nie są one złożone. Dlatego prosimy rolników, żeby sprawdzili czy na pewno ich wnioski zostały przesłane do ARiMR. Można to zrobić sprawdzając czy wniosek jest w zakładce "wysłane" lub czy przesłane zostało potwierdzenie złożenia wniosku.

W bieżącym roku po raz drugi ARiMR przyjmuje wnioski za pomocą aplikacji eWniosekPlus. Dane dotyczące liczby wniosków złożonych drogą elektroniczną wskazują, że rolnicy chętnie korzystają z aplikacji – w analogicznym okresie rok temu rolnicy złożyli ich ok. 300 tys. mniej.

Aplikacja eWniosekPlus umożliwia wygodne złożenie dokumentów przez internet, bez konieczności wychodzenia z domu. W tegorocznej wersji aplikacji wprowadzono szereg ułatwień, dzięki którym stała się ona bardziej intuicyjna --  część z nich zaproponowali sami rolnicy. Wśród udogodnień warto wymienić: rozszerzenie informacji prezentowanych w tabeli z działkami referencyjnymi czy dodanie tabeli z podsumowaniem powierzchni zgłoszonych do danej płatności w zakładce „podsumowanie”. Podczas wypełniania wniosku rolnicy są również na bieżąco informowani – za pomocą specjalnych komunikatów – o wprowadzeniu błędnych danych.

materiał: ARiMR/red.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Wagi sklepowe
699PLN 500PLN
Metkownice
od 179PLN
Meble systemowe Dąb Sonoma/ Biały Połysk
Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP25
1299PLN PROMOCJAPLN
Naczepa platforma
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Meble łazienkowe
Posnet Mobile HS EJ
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)