Dziś mamy 30 września 2020, środa, imieniny obchodzą:

24 grudnia 2019

Dlaczego karp i kapusta? Skąd 12 potraw? Sprawdzamy symbolikę wigilijnej kolacji!

Zgodnie z tradycją na wigilijny stół powinniśmy przygotować 12 potraw. Ich liczba nie jest #wcale przypadkowa. Także to, co znajdzie się na świątecznej kolacji ma ściśle określone znaczenie oraz symbolikę. Co zatem oznacza karp czy barszcz na wigilijnym stole? Sprawdźmy.

Dwanaście potraw na wigilijnym stole ma symbolizować bogactwo, ale nie tylko. Nawiązuje także do 12 miesięcy w roku oraz dwunastu apostołów. Na przykrytym białym obrusem stole muszą znaleźć się:

Karp i inne ryby

To król wigilijnego stołu. Łatwo go przyrządzić, ma niewiele ości, a zgodnie z przesądami jego łuski włożone do portfela mają przynosić dostatek. Spośród innych ryb najczęściej serwowane są śledzie pod różnymi postaciami. Poza tradycją stanowią gwarancję zdrowia oraz dostatku.

Kluski z makiem, makowiec

Mak oraz inne ziarna interpretowane są jako oznaka bogactwa, przypisuje się im także nieśmiertelność. Mak poprzez swoje właściwości ma dawać spokojny sen, ukojenie. W starożytności był symbolem płodności oraz urodzaju. Dlatego też potrawy, które zawierają mak stanowią obowiązkową pozycję na wigilijnym stole.

Miód i bakalie

Miód jest już od czasów starożytnych uznawany za substancję magiczną. Symbolizuje radość, słodycz życia, a także dostatek. To produkt, który się nie psuje, korzystnie wpływa na zdrowie. Miód to istotny składnik piernika, który pełen korzennych przypraw kojarzony był niegdyś z bogactwem. Przecież na rzadkie przyprawy, takie jak na przykład cynamon czy kardamon stać było niegdyś tylko najbogatszych.

Kapusta

To niezwykle zdrowe warzywo, które słynie ze swoich właściwości odkażających. Kiszona kapusta ma bardzo dużo witaminy C, która nie tylko oczyszcza organizm, ale także chroni przed chorobami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Kapusta oraz grzyby wchodzą w skład takich potraw jak uszka, pierogi. Dzięki potrawom zawierającym te składniki mamy zapewnić sobie przede wszystkim zdrowie oraz siłę.

Barszcz

Buraki, które są elementarnym składnikiem barszczu miały, zdaniem naszych przodków, zapewnić długowieczność oraz urodę. To źródło witamin oraz przeciwutleniaczy, dlatego też mają na celu zapewnić urodę.

Kompot z suszu

Podobnie jak większość wymienionych tu składników potraw zapewniają długowieczność, zdrowie oraz urodę. Dzisiaj, często są zastępowane przez cytrusy.

Grzyby

Podobnie jak większość składników wigilijnych dań kojarzone były dawniej z siłą oraz zdrowiem. Poza tym, że dodajemy je do kapusty czy pierogów, w niektórych rejonach Polski podawana jest zamiast bądź też oprócz barszczu także zupa grzybowa.

Chleb

Pomimo tego, że na naszych stołach pojawia się na co dzień, nie możemy o nim zapomnieć. Jest bardzo ważnym symbolem, który ma gwarantować dobrobyt. Chleb to także znak nowego życia, a jego obecność na wigilijnym stole ma zagwarantować szczęście w nadchodzącym nowym roku.

Oceń artykuł: 32 44

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (6) Zgłoś naruszenie zasad

    • -1 (5)

    Toro, w dniu 24-12-2019 14:48:22 napisał:

    Przesądy,zabobony, magia ,pogańskie korzenie , ,co to ma wspólnego z Jezusem.Jak to można łączyć ?

    odpowiedz

    • 0 (6)

    prawak czy tam lewak, w dniu 24-12-2019 18:56:20 napisał:

    karp, ryba z Azji, łatwa w hodowli w nszych warunkach, dla PRLowców symbol luksusu

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 4 (6)

    lol, w dniu 25-12-2019 10:47:10 napisał:

    tępy lud wszystko kupi

    odpowiedz

    • 2 (4)

    a, w dniu 25-12-2019 20:03:36 napisał:

    Karp symbolizuje Chrystusa? No chyba kogoś w redakcji już nieźle powaliło. Karp pojawił się na stołach po wojnie, bo NIE BYŁO INNYCH RYB do kupienia. A karp był tani w hodowli. Warto najpierw sprawdzić, zanim się napisze głupoty.

    odpowiedz

    • -2 (2)

    Kebs , w dniu 25-12-2019 23:41:04 napisał:

    Ja tam kebaba wolę ale nie od Podemy bo stary bula jak u mojej babci wyschnięta

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Pomoc drogowa
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Skup i sprzedaż części
Novitus Nano E
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
Fotokubek klasyczny
19,90PLN
Narożnik z funkcją spania, 6 kolorów do wyboru
Meble systemowe Dąb Sonoma/ Biały Połysk
Meble kuchenne
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)